Доступність посилання

ТОП новини

Виборчими трюками назвала польська “Ґазета виборча” заяву глави адміністрації Президента України Володимира Литвина щодо подій навколо польського військового цвинтаря


Виборчими трюками назвала польська “Ґазета виборча” заяву глави адміністрації Президента України Володимира Литвина щодо подій навколо польського військового цвинтаря у Львові

Варшава, 8 лютого 2002 – Польська громадськість розгублена: заяви українських політиків першої шереги настільки відрізняються між собою, що виникає питання про значну неузгодженість у діях президента з главою його адміністрації, уряду з президентом і так далі. Справа стосується старої проблеми в польсько-українських узаєминах, яка виросла до рангу символу. Йдеться про польський військовий цвинтар у Львові.

Як знаємо, його відкриття в черговий раз було призначене на 20 лютого. Перед тим 14 грудня минулого року був підписаний протокол на міжурядовому рівні, в якому остаточно погоджено всі спірні питання. І раптом на початку лютого польська “Ґазета виборча” пише про те, що глава адміністрації президента України Володимир Литвин, перебуваючи в Івано-Франківську, заявив, що він не погоджується з міжурядовим протоколом і підтримує позицію Львівської міської Ради. Так пише польська преса, наголошуючи, що це може бути передвиборче загравання Литвина з галичанами.

Давайте дистанціюємося від самого питання, хто в справі цвинтаря має рацію – Львівська міська Рада чи уряд України, який підписав протокол. Питання це справді болюче. Але є певні засади і принципи міждержавного співробітництва. Є також певна етика стосунків між першими особами держави. Отож держава або не підписує угод на міжнародному рівні, або, підписавши, виконує їх. У протилежному разі вона ризикує втратити довіру.

Протокол від 14 грудня між Польщею та Україною підписаний. І тут глава адміністрації президента Україна проводить його ревізію, чим ставить у незручне становище всіх – і консультативний комітет при президенті, який займався підготовкою цього питання, і уряд. Підемо далі – глава адміністрації ставить у невигідне становище самого президента Леоніда Кучму, та ще й у той самий день, коли в Києві перебуває прем’єр Польщі Лешек Міллер.

Польська преса стверджує, що це передвиборчі трюки Володимира Литвина. Якщо це так, то тоді стає незрозумілим іще одне – чому свою заяву Володимир Литвин зробив не у Львові, а в Івано-Франківську. Бо це львів’янам болить.

Справа, наприклад, двох левів, які мали б за пропозицією поляків стояти біля Тріумфальної арки на польському військовому цвинтарі у Львові – дуже контроверсійна. Нинішнє бачення Львова є іншим, ніж воно було тоді, коли арку встановлювали після польсько-української війни 1918 року. І якщо українські політики це розуміють, то пощо було підписувати міжурядову угоду з польською стороною? А якщо угода вже підписана, то навіщо тепер колотити воду?

Що ж у результаті дала заява Литвина, зроблена в Івано-Франківську? Змісту угоди вона не змінила, але спровокувала антиукраїнський пікет, який поляки виставили 8 лютого біля українського консульства у Кракові. Ця справа може набрати характеру снігової кулі, бо заява Литвина розбурхала антиукраїнські настрої в Польщі, які з такими труднощами гамують уже тривалий час президенти Леонід Кучма і Александр Квасьнєвський.

До речі, невідомо, як буде пояснювати Леонід Кучма Александрові Квасьнєвському на зустрічі в Луцьку 20 лютого, коли президенти матимуть чергові переговори, цей дивний жест глави його адміністрації. Непродумані ж заяви напередодні ставлять під сумнів дуже важливі справи, які обговорюватимуть президенти, зокрема щодо питань євроінтеграційного діалогу, який нині набирає конкретного характеру в відносинах між Польщею та Україною.

Володимир Литвин мав би проаналізувати цей бік медалі і в майбутньому обережніше підходити до пропозицій деяких своїх радників, переконаних, що вони знають, чим можна підбити виборця в Галичині. Непродумані заяви, підкреслюю, підказані недалекоглядними радниками, можуть створити суттєві перешкоди в дуже важливих міждержавних справах – адже в польсько-українських відносинах зараз ідеться про спільні інтереси в паливно-енергетичній сфері, серед яких – завершення проекту транспортування каспійської нафти в Західну Європу і так далі. Ці та багато інших питань міждержавного співробітництва мають завелику вагу і значення для України, аби ставити їх на одні терези з передвиборчою метушнею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG