Доступність посилання

ТОП новини

Громадяни Чеської Республіки, які були незаконно вивезені до сталінських гулагів, отримають матеріальне відшкодування


Громадяни Чеської Республіки, які були незаконно вивезені до сталінських гулагів, отримають матеріальне відшкодування

Прага, 8 лютого 2002 – Історія української еміграції в Чеській Республіці – одна з найбагатших і найяскравіших сторінок українсько-чеських стосунків. Тисячі громадян України, уникаючи більшовицького терору, на початку 20-х років минулого століття покинули Україну і осіли в тодішній демократичній Чехословаччині. Уряд країни та насамперед її президент Томаш Масарик надали допомогу тисячам утікачів, більшість із яких належала до національно свідомої й високоосвіченої еліти українського суспільства. Згодом вони отримали чехословацьке громадянство.

Захоплення влади комуністами в лютому 1948 року мало трагічні наслідки не тільки для багатьох чехів і словаків, але й для тисяч емігрантів із України, а також із Росії та Білорусі. Репресивний механізм комуністичної Чехословаччини запрацював на повну силу, висилаючи в радянські гулаги цвіт нації. Ось хоча б кілька імен. Августин Волошин – президент Карпатської України, вивезений із Праги до Лефортовської тюрми в Москві, де й загинув від тортур. Іван Долинай і Степан Клочурак були міністрами уряду Карпатської України, його державним секретарем був Юрій Перевузник – активний громадський діяч із Закарпаття. Всі троє були вивезені в Сибір.

Нині Парламент Чеської Республіки ухвалив визнати за всіма жертвами сталінських респресій право на матеріальне відшкодування – 12 тисяч крон, це 330 доларів США, за кожен місяць, проведений у сталінських гулагах. Шляхетний крок чеських законодавців, на жаль, стосуватиметься не багатьох – свідки комуністичних репресій переважно вже не живуть.

Так своє «Вибачте» незаконно репресованим сказали законодавці Чеської Республіки. Закон про матеріальне відшкодування стосується тільки громадян цієї країни. Після його затвердження Сенатом – верхньою палатою чеського Парламенту – і схвалення президентом країни Закон набере юридичної сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG