Доступність посилання

ТОП новини

Вечірня Свобода 7 лютого 2002 року – Микола Мельниченко, Олександр Жир


Вечірня Свобода 7 лютого 2002 року – Микола Мельниченко, Олександр Жир

Київ – Вашингтон – Прага, 7 лютого 2002

(Стенограму оприлюднила "Українська правда")

Ведуча: Розпочинаємо вечірню "Свободу". У київській студії працює мій колега Сергій Грабовський і свого часу, щоб поспілкуватися із Вашингтоном, чекають київські журналісти. У Вашингтоні в студії радіо "Свобода" присутні голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе Олександр Жир та колишній майор Державної охорони України Микола Мельниченко.

Вітаю вас, дорогі гості, і дякую за те, що ви з нами. Сьогодні наша передача відбудеться не за традиційним сценарієм. За кілька хвилин ми розпочнемо прес-конференцію з приводу завершення експертизи аудіозаписів Миколи Мельниченка.

Експертизу провела спеціалізована американська фірма "Бек Тек", що співпрацює з Федеральним бюро розслідувань, на замовлення Тимчасової спеціальної комісії ВР у справі журналіста Георгія Гонгадзе. Голова цієї комісії присутній у Вашингтоні.

Пане Жир! Прошу Вас, поінформуйте нас і наших слухачів про автора американської експертизи, про фірму, яка проводила цю експертизу, і про результати та про юридичні перспективи її як для України, так і для основних героїв цих записів. Прошу, пане Жир.

О.Жир: Добрий вечір, шановні радіослухачі, всі присутні в студії в Києві. Я дійсно маю перед собою лабораторний звіт фірми "Бек Тек", якою зроблено експертизу аудіозаписів, що їх надав комісії Микола Мельниченко. Наголошую, що це тільки записи стосовно справи зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Керівником цієї структури є відомий в США і взагалі у світі Брюс Кеніг – фахівець, який протягом 25 років працював у ФБР, з них 20 років – провідним спеціалістом з аналізу аудіо- й відеоматеріалів.

Бажаючі мали змогу на сайті "Української правди" ознайомитись з інформацією стосовно цієї особи. Я наголошу лише на одному – в цей час він бере участь як експерт у Кримінальному трибуналі ООН, де слухається справа Мілошевича. Що було надано для проведення експертизи? Для цього були надані записуючі пристрої, які використовувались при здійсненні записів, що стосуються Георгія Гонгадзе, а також інші матеріали, які потребували експертизи.

Ми враховували також рекомендації, надані ФБР на звернення комісії, для того, щоб експертиза була проведена відповідно до існуючих вимог і норм, щоб результати цієї експертизи не викликали ніяких сумнівів ні в кого.

Я не буду зачитувати всі висновки – це ми зробимо вже в Києві, де оприлюднимо повністю звіт. Переклад я маю російською мовою. Зачитую деякі речі мовою оригіналу – російською: "Образцы записей, которые были переданы для експертизы, являются клоном оригиналов и являются цельными записями, в которых нет никаких признаков изменения или редактирования звуковой информации в пяти указанных отрезках двух файлов. Поток речи в пяти указанных файлах свидетельствует о том, что никакие отрывки фраз или предложений не состыковывались вместе при помощи отдельных звуков, слов или коротких фраз".

Далі йдуть три пункти цих висновків. Хочу сказати, що вчора, отримуючи цю експертизу від Брюса Кеніга, я мав з ним грунтовну розмову. Мене цікавило основне питання: чи готовий пан Кеніг на будь-якому судовому засіданні довести, що висновки, зроблені структурою, яку він очолює, є дійсними?

Я отримав від Брюса Кеніга відповідь, що він неодноразово виступав в якості експерта в різних кримінальних справах, в тому числі у справах, пов'язаних з імпічментами президентів. І жоден суд не поставив під сумнів ті експертизи, які були ним зроблені. Тому він готовий і дав згоду виступати в будь-якому судовому засіданні, в будь-якій організації аж до трибуналу ООН і довести, що ці висновки є дійсними і що записи, які він аналізував, не піддавалися будь-якому монтажу.

Ось так виглядає справа на цей час. Всі ці матеріали будуть обговорені в комісії. Думаю, в понеділок я буду вже в Києві, і надалі треба буде приймати серйозні рішення, тому, що сам я цього зробити не можу. Ось коротко те, що стосується експертизи.

Ведуча: Пане Жир! Я Вам дякую. А як Ви думаєте, чи визнає українське судочинство законність цієї експертизи, чи, може, доведеться вживати якихось міжнародних заходів, щодо їх легітимізації в Україні?

О.Жир: Шановні друзі! Я ще раз проголошую свою позицію. Я хотів би, щоб слідство, як у справі Гонгадзе, так і в інших резонансних справах, перш за все щодо побиття народного депутата Єльяшкевича, побиття Подольського і з інших справ, проводилось в Україні. Я неодноразово говорив і сьогодні підкреслюю, що на сьогодні, маючи генерального прокурора Михайла Потебенька, ми ніколи в Україні не зможемо провести повне об'єктивне розслідування за цими кримінальними справами.

Тому, що його голос лунає на записах, і ні в кого на сьогоднішній день, принаймні в мене та в членів комісії, з якими мені доводиться спілкуватися, немає сумнівів, що це дійсно лунає голос генерального прокурора, що це не монтаж. Ці розмови засвідчують, що дії, які він скоїв, далекі від захисту прав громадян України.

Я не виключаю, що якщо найближчим часом в Україні не буде прийнято відповідних рішень, то я буду одним із тих, хто ініціюватиме порушення цивільних, а можливо, і кримінальних справ за межами України за фактами, які ми маємо із записів Мельниченка.

Ведуча: Дякую, пане Жир. Нас, звичайно, цікавить, як себе почуває пан Мельниченко після оприлюднення результатів експертизи і чого він найбільше бажає для себе в житті. Пане Миколо?

М.Мельниченко:Доброго вечора, шановні радіослухачі і всі присутні в студії! Я сьогодні знаходжусь в студії разом з паном Жиром. Я трохи раніше, ніж радіослухачі, дізнався про результати експертизи. Я задоволений, що нарешті правда вийшла у світ. Я шкодую, що експертиза на такому високому професійному рівні не була проведена ще рік тому. Тоді б наслідки для українського народу були набагато кращі. Почуваюсь я добре. Як кажуть, не дочекаються мої вороги, щоб я почував себе гірше.

Ведуча: Нам приємно це чути. Дякую Вам, пане Миколо. А зараз я передаю слово моєму колезі у Києві Сергію Грабовському.

Ведучий: Добрий вечір усім. Першим у нас ставить запитання серед присутніх у студії журналіст англомовної київської газети "Kyiv Post" Пітер Бьорн.

П.Бьорн: Мой вопрос к господину Мельниченко. Вы недавно сказали в интервью, что передали депутатам 45 часов записей в конце января прошлого года для экспертизы в Институте международной прессы в Вене. Кто вырезал отдельные фрагменты из этих записей и Вам их передал?

М.Мельниченко:Питання некоректне. Записи я передавав народним депутатам України, які входять у Тимчасову слідчу комісію по розслідуванню вбивства Гонгадзе. Я передав набагато більше годин, ніж оприлюднено. Хто вирізав? Що вирізав? Я маю інформацію про те, що були спекуляції і монтажі, які проводили навмисно, щоб ввести в оману як радіослухачів, так і народ України.

Ведучий: Друге запитання – Тарас Чорновіл, шеф-редактор газети "Час". До речі, саме Тарас першим публічно визнав, що він впізнає свій голос на записах майора Мельниченка. Прошу, Тарасе.

Т.Чорновіл: Якраз моє запитання трошки пов'язане з цим фактом. Пане Миколо, чи не вважаєте Ви за доречне, щоби висновки експертизи, проведеної зараз в Америці, були доповнені як свідченнями осіб, які впізнали свої голоси, так і експертними оцінками звірення голосів цих людей, які записані на касетах, в тому числі свідків офіційних, а також і самих записів, які є у Вас? Яка ситуація зараз з тими касетами, на яких є згадування про В'ячеслава Чорновола, записані приблизно в час його загибелі?

М.Мельниченко:Тарасе, перше питання до пана Жира. Хай він відповість на це запитання, а потім до другого запитання я перейду.

О.Жир: Добрий вечір, Тарасе! Отримуючи вчора експертизу, я задавав запитання: так дійсно експертиза дає відповідь, що дійсно немає монтажу? Але для того, щоб довести автентичність голосів – чи є це голос колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка, чи є це голос генерального прокурора, чи Президента, чи треба провести додаткові експертизи? Я отримав чітку відповідь Кеніга, що в цьому на сьогодні потреби немає.

Я пропонував, скажімо, запросити Тараса Чорновола, щоб він впізнав свій голос на плівках і проводити порівняння цих плівок з тими записами, які є. Коли немає монтажу і за це несе відповідальність структура, то експерти, підкреслюю – найкращі експерти у світі, говорять, що цього робити не треба. Тому сьогодні автентичність не викликає ні в кого сумнівів.

Ведучий: Пане Мельниченко.

М.Мельниченко:Друге питання, яке пан Тарас задав мені. Робота над матеріалами не така проста, як Вам здається. Я маю юридичні проблеми на території Сполучених Штатів Америки. Я не маю можливості працювати і розшифровувати матеріали відносно інших злочинів, які скоєні щодо інших осіб в Україні. Я звертався неодноразово до державних структур і до слідчої комісії, щоб ми нарешті знайшли юридичні аспекти, аби вивчити всі злочини, які скоєні Президентом України Кучмою і його оточенням, які задокументовані на плівках. Я думаю, що якщо це все буде зроблено офіційно, ми знайдемо істину і у справі загибелі Вашого батька, народного депутата В'ячеслава Чорновола.

Ведучий: Олена Притула, інтернет-видання "Українська правда".

О.Притула: Миколо, привіт. По-перше, дуже рада тебе чути. Я сподіваюся, що в тебе все більш-менш в порядку. Завжди пам'ятай, що ми будемо поряд з тобою завжди. В мене таке пояснююче запитання: тут в Україні ніхто не знає достоту, здавав ти плівки до Департаменту юстиції США, чи не здавав, а я розумію, що все ж таки не здавав? І що буде, якщо ти відмовишся здавати плівки до офіційних органів США?

М.Мельниченко:Хочу сказати, що народний депутат, полковник Жир приїхав також і для того, щоб допомогти мені в цьому юридичному аспекті. На це запитання він дасть кращу відповідь.

О.Жир: Шановні друзі! Я хотів би акцентувати на наступному. Головним суб'єктом у цих питаннях, бажає цього хтось чи не бажає, є Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України. І відповідь, у тому числі звіт щодо проведеного аналізу записів, отримано Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України.

Всі питання, пов'язані із записами – і те, що задавав Тарас Чорновіл, і те що задаєте Ви, Альоно, пов'язані в одне. Як будуть розвиватися події – це залежить від всіх нас. На жаль, дійсно є рішення суду, яке повинно бути виконане. Я хотів би, щоб ми не забігали наперед, а виходили із тієї ситуації, яка є на сьогоднішній день. Вина за те, що суд прийняв таке рішення, лежить у тому числі і на керівництві держави, і на генеральному прокуророві, які не реагували, не вжили заходів для того, щоб інформація не випливала за межі володіння Мельниченка і не потрапила до іноземних структур.

Ось така ситуація. Рішення всі будуть прийматися за безпосередньої участі комісії, і вона, не голова навіть, вирішуватиме, як нам діяти далі.

М.Мельниченко:Альоно! Я на сьогоднішній день записи передавав тільки слідчій комісії, і вона розпоряджається ними відповідно до законів України. Спекуляції, що я щось комусь передавав, щось порушив, розголосив державну таємницю це - омана, яка ставить за мету обдурити народ. Я передавав записи тільки офіційній слідчій комісії.

Ведучий: Наступна Ірина Погорєлова, тижневик "Грані".

І.Погорєлова: Пане Мельниченко, у нас поширена інформація, що голова СБУ міг мати з Вами контакт. Він відмовляється, що за час, що Ви відсутні в Україні, він мав такий контакт. Я прошу Вас підтвердити або спростувати – телефоном чи в якийсь інший спосіб - Ви розмовляли з ним під час Вашої відсутності в Україні? Іще одне. Завтра у Верховному Суді України вирішується Ваше питання про реєстрацію кандидатом у депутати. Якщо буде відмова, які будуть Ваші дії – Ви погодитесь здатися в руки нашого правосуддя, якщо буде в цьому потреба?

М.Мельниченко:Стосовно спілкування з головою СБУ Радченком – наскільки вам всім відомо, то ми спілкувалися через пресу. Він висловив бажання зустрітися, я, також через пресу, дав йому згоду, що я готовий з ним зустрітися, щоб захистити державні інтереси України. Такої зустрічі у нас, на жаль, не відбулося. Що стосується завтрашнього рішення суду, то впевнений, що воно буде справедливим. Ми повинні пам'ятати, що на сьогоднішній день, на жаль, дуже небагато в Україні суддів, здатних приймати самостійні рішення.

Але, на щастя, Верховний Суд України сьогодні є незалежним. Я впевнений, що суд прийме рішення, яке йтиме на користь Українській державі. Я хочу, щоб український суд, приймаючи завтра рішення, найперше думав не про Мельниченка або Кучму, а про Українську державу. В інтересах Української держави розслідувати злочини, скоєні на території України. Але якщо цього не буде зроблено, а для українського народу буде набагато краще, якщі ці злочини будуть розслідуватися на території України, то вони розслідуватимуться в інших країнах.

Ведучий: Наступний – головний редактор газети "Свобода" Олег Ляшко. До речі, газета "Свобода" одна з небагатьох, котра регулярно висвітлює всі аспекти цього касетного скандалу.

О.Ляшко: Пане Мельниченко! Для мене очевидно, що Ви не можете, чи не хочете досить відверто відповідати на запитання, що стосуються обставин записів, які Ви здійснювали. Тож спробуємо без політики. Скажіть, коли Ви востаннє говорили з мамою? Як вона ставиться до ситуації навколо Вас і що вона Вам говорить?

М.Мельниченко:Я би не хотів зараз чіпати цю болючу, дуже специфічну проблему. Мама не дуже здорова, вона дуже переживає все це. Я дуже хочу приїхати, обняти її і сказати: "Мамо, все буде гаразд". Я хочу, щоб мої рідні, які мене чують, моя теща дорога, до речі, в мене дуже хороша теща, щоб вони знали, що в мене все гаразд. Я хочу подякувати газеті "Свобода", що вона дуже об'єктивно відстоює інтереси українського народу, і також Вам, пане Ляшко, сказати, що Вам загрожувала дуже велика небезпека. Та провокація, яка була зроблена, коли Вас кидали в річку. Є розмови про це в Кучми в офісі.

Ведуча: Пане Миколо, я дякую Вам, дякую за такі хороші слова на адресу тещі. Я знову до Києва. Пане Сергію?

Ведучий: В бій у нас ідуть тележурналісти. Перший Роман Скрипін, телеканал СТБ.

Р.Скрипін: Вже згадували, що завтра Вашу справу розглядатиме Верховний Суд – чи будете Ви 15-м номером у списку соціалістів. Коли Ви перейнялися соціалістичними ідеями? Якби Ви передали свої записи в руки Петра Симоненка і він оприлюднював їх, чи не йшли б Ви тоді за списком Комуністичної партії, там де фігурує пан Потебенько?

М.Мельниченко:Мені дуже шкода, що Ви керуєтесь такою непідтвердженою інформацією. Ніякому Петру Симоненку я ніяку інформацію не пропонував і не передавав, це абсурд. Стосовно соціалістичних ідей, повірте, якби були втілені ідеї, які виношує пан Мороз, я був би дуже вдячний, як і весь український народ, ідеям, які він виношує.

Ведучий: Артем Шевченко, канал ICTV.

А.Шевченко: Як Ви ставитеся до висновків компанії "Кролл" щодо Вашої роботи, зокрема в частині, що Ви не могли робити записи у той спосіб, про який говорили Шишкіну, Жиру та Головатому? Тобто, про те, що диктофон був під диваном? Судячи з висновків "Кроллу", Ви говорите неправду, або Ви робили це в інший спосіб, а якщо так, то чому Ви говорите неправду?

М.Мельниченко:На це запитання більш обгрунтовано Вам відповість Жир, а стосовно експертизи віденської і "Кроллу", то Вам скажу – ні Відень, ні тим більше "Кролл", не зверталися до мене за поясненнями, як це робилося. Вони зробили поверхову експертизу, а пан Жир може Вам сказати, яким способом були зроблені записи по Гонгадзе і по Чорноволу.

О.Жир: Я хотів би ще раз, особливо щодо "Кроллу", сказати, що на сьогоднішній день дуже важко уявити, що є люди, які сприймають висновки, побудовані на припущеннях у зв'язку з тим, що фірма не мала можливості зустрітися з Мельниченком. Роблять висновок, що не мали можливості зустрітися, немає кому спростувати, саме тому вважаємо, що все це правда.

Хотів би наголосити, особливо тим, хто не читав цих висновків "Кроллу", - прочитайте їх. "Кроллу" замовлення робилося від особи, наближеної до особи, чий голос є на записах. Зараз же мова йде про експертизу, зроблену провідними фахівцями у світі, не тільки в США, відповідно до рекомендацій у тому числі й віденського інституту. Враховані всі зауваження, зроблені раніше.

Я хотів би щоб після цієї експертизи, а ми в Києві її оприлюднимо найближчим часом, крапка у дискусії - чи є це монтаж, чи не монтаж - була поставлена. І якщо у когось є сумніви, то є порядок, як ці речі спростовувати. Хоча мені важко уявити, що знайдеться у цілому світі хоч одна людина, в тому числі й у юридичній службі "Кроллу", яка спробує спростувати експертизу, про яку я веду мову.

Ведучий: Ольга Дмітрічева, тижневик "Дзеркало тижня", який також повнобічно й об'єктивно висвітлює цю касетну справу. Прошу.

О.Дмітрічева: Пан Мельниченко, чи можете Ви підтвердити інформацію про порушення кримінальної справи проти Вас американським судочинством, про що повідомили деякі ЗМІ?

М.Мельниченко:Я вперше про це від Вас чую. Я не порушував ні українських, ні, тим більше, американських законів. Це абсурд, який звучить у ЗМІ, наближених до олігархічних структур.

О.Жир: Я хочу підтвердити, що прибувши до США, я отримав тут інформацію, що нібито проти Мельниченка порушена кримінальна справа. Хочу Вам заявити – ніякої кримінальної справи проти Мельниченка в Сполучених Штатах Америки не порушено.

Ведучий: На черзі Олександр Харченко, керівник інформагенції УНІАН, яка є однією з провідних в Україні.

О.Харченко: Пане Миколо, наприкінці минулого року якось раптово з'явилася серія новин про майора Мельниченка. Спочатку згадали про Вашу зустріч з Ющенком у присутності людини Суркіса-Медведчука. Потім про неадекватність Вашої поведінки. Скидалось на те, що ці дії певною мірою скоординовані. Чи справді це так, на Ваш погляд, хто Ви були – об'єкт чи знаряддя для дискредитації Ющенка чи когось іншого?

М.Мельниченко:Передвиборча агітація заборонена до 9 лютого, так що давайте ми до цього питання повернемося після 9-го числа.

Ведуча: Пане Миколо! Тільки не на хвилях нашої радіостанції, бо нам це заборонено до 1 квітня.

Ведучий: На черзі Андрій Миселюк, інтернет-видання "Форум". Прошу.

А.Миселюк: Господин Мельниченко, Вы говорите, что у Вас сейчас возникли юридические трудности с расшифровкой других записей, которые касаются других преступлений, кроме убийства Георгия Гонгадзе. Скажите, у Вас есть другие расшифрованные записи, которые касаются других преступлений и планируете ли Вы их передать в ближайшее время следственной комиссии или другим украинским представителям.

М.Мельниченко:Всі записи і їх оприлюднення - це питання до слідчої комісії. Вони мають вирішувати, що оприлюднювати, коли і де. А юридичні проблеми на підставі рішення суду – так, у мене є.

Ведучий: Єгор Соболєв, "Українські новини".

Є.Соболєв: Пане Олександр, комісія замовила цю експертизу. Тобто у Вас вже є якийсь проект рішення, план дій по поверненні в Україну. Що Ви пропонуватимете комісії зробити на висновках цієї експертизи? Пане Миколо, як Ви можете знаходитися у США і досі не віддати плівки ФБР чи іншим організаціям?

О.Жир: Я маю не проект, я маю лабораторний звіт експертів. Що робитиме комісія? Думаю, що наступного тижня вона збереться на своє засідання і прийме відповідні рішення. Я дійсно маю пропозиції до членів комісії, які повинні бути переведені в рішення комісії. Сьогодні говорити про них ще зарано, все це вирішуватиме комісія.

М.Мельниченко:Відповідаючи на Ваше запитання – чому я досі не передав, то, може, Вам важко буде повірити, але повірте, що в Службі безпеки України і в інших спецпідрозділах України є чесні офіцери, які думають насамперед про долю України, які не скоїли жодного правопорушення, і доля України, на відміну від керівників держави, їх турбує. Це - святе.

Ведучий:: Андрій Шевченко,"Новий канал", прошу.

А.Шевченко: Я просив би відповісти і пана Олександра, і пана Миколу – поясність, будь-ласка, для слухачів і для глядачів, які це дивитимуться потім, в чому історичний і юридичний сенс того, що Ви сьогодні оприлюднюєте?

О.Жир::: Андрію, я дуже дякую Вам, але в мене є великий сумнів, що канал, на якому Ви працюєте, покаже те, що говоритиме Жир, особливо після повернення в Україну. Це не до Вас претензія, але думаю, не покаже. Ви знаєте, на сьогодні я роблю справу, яку доручила Верховна Рада, переді мною стоїть завдання встановити істину. Сьогодні я перебуваю в стані не зовсім приємному.

Відверто скажу, що до останнього часу, до отримання матеріалів експертизи я сподівався, що не може бути, щоб Президент, щоб перші особи держави займалися такими речами. На превеликий жаль, це дійсно не монтаж. На превеликий жаль, ми маємо сьогодні справу із особами, які діють з порушенням чинного законодавства. Тому, яке це матиме доленосне значення, визначить історія. Це вже не моє завдання.

Моє завдання – встановити істину і довести її до громадян України, до Верховної Ради. Я давав обіцянку, що я це зроблю. Майже остаточно ці дії зроблені, і будуть названі незалежно від посад всі ті особи, які причетні до цих справ.

М.Мельниченко: Я приєднуюсь до слів народного депутата Жира. Я також впевнений, що справа буде доведена до логічного завершення – до суду.

Ведучий:: Перш, ніж надати слово черговому журналісту, я хотів би поінформувати, що нам щойно зателефонували наші колеги з Черкас, що в Черкасах наш ефір глушать. Отже, слухають і поважають. Наступна Аня Цуканова, агентство "Франс-Прес".

А.Цуканова: Я б хотіла задати таке уточнююче запитання. Який час тих записів, що проекспертовано? По-друге, пане Мельниченко, якщо Вам завтра Верховний Суд дозволить стати кандидатом у народні депутати, чи плануєте Ви все ж таки приїхати в Україну до виборів, оскільки Генпрокуратура досить чітко і серйозно заявила, що Вас буде заарештовано, як тільки Ви з'явитеся в Україні?

М.Мельниченко: Генеральна прокуратура панічно боїться мого повернення і їй нічого іншого не залишається. Але на це питання краще відповість народний депутат Жир.

О.Жир:: Шановні, я ще раз підкреслюю: експертиза проводилась на території Сполучених Штатів Америки фірмою "Бек Тек", яку очолює Брюс Кеніг, людина, яка є провідним експертом не лише в США, а і у світі. Записи були передані тільки стосовно зникнення Георгія Гонгадзе. В даний час ми зацікавлені і проводиться експертиза стосовно народного депутата Єльяшкевича.

Ведучий:: Я передаю слово журналісту Олексію Степурі, який висловлює певний сумнів стосовно автентичності певних фрагментів записів і має свій варіант розшифровки записів. Прошу, Олексію.

О.Степура: Можете Ви зараз ще раз перед всією Україною повторити, що в кожному з 14 фрагментів, що є на плівці Мороза, немає ніякого монтажу. Нехай це повторить Мельниченко і нехай це повторить Жир.

О.Жир:: Я дякую за запитання. Олексій Степура не був би Олексієм Степурою, якби він не ставив під сумнів будь-кого, або будь-що. Ще раз повторюю для Олексія Степури: я маю в своєму розпорядженні відповідно лабораторний звіт, підписаний Брюсом Кенігом, який у розмові з головою Тимчасової спеціальної комісії Жиром підтвердив, що він готовий виступити в будь-якому судовому засіданні, в будь-якій інстанції і довести, що експертиза і висновки, ним зроблені – правда. Якихось плівок Мороза мені не відомо. Якщо мова йде про матеріали, які передав Мельниченко, то в даному випадку я несу відповідальність і говорю лише про ті епізоди, стосовно яких був проведений аналіз.

О.Степура: Які саме?

О.Жир:: Я думаю, про це Ви детальніше дізнаєтесь у Києві. Це епізоди, де йде розмова Леоніда Даниловича Кучми з колишнім міністром внутрішніх справ Кравченком і з паном Литвином, де Леонід Данилович висловлює побажання, щоб Георгія вивезли у Чечню. Тобто відомі всім.

Ведучий:: Валерія Семенюк, телеканал "Інтер".

В.Семенюк: Перше запитання до пана Жира. Чому для проведення експертизи були вибрані фрагменти записів, які стосувалися вбивства Георгія Гонгадзе, а не якісь інші? І уточнююче запитання. Ви зауважили на початку прес-конференції, що для експертизи було надано записуючі пристрої. Якщо можна, чи не могли б Ви назвати, чи хоча б натякнути, які саме це були пристрої? Друге запитання до пана Мельниченка. Якщо Ваше прізвище все-таки з'явиться у списку соціалістів, то чи це додасть їм привабливості в очах електорату, чи можливо, навпаки, відбере?

О.Жир:: Стосовно того, чому були надані матеріали по Гонгадзе. Ще в доповіді в грудні минулого року я акцентував увагу – для нас немає пріоритетних справ чи це Гонгадзе, чи це Єльяшкевич, чи це Гетьман, чи Щербань. За кожною справою стоїть людина або вбита, або побита. Тобто немає пріоритетів у комісії в роботі. Але справа Гонгадзе стала останньою краплею терпіння Верховної Ради, яка змусила утворити цю комісію. Хочу заспокоїти всіх – це перший крок. В дослідженні, яке провели спеціалісти США, ця фірма, найбільше часу було витрачено для відпрацювання методики аналізу оцінки.

Як голова комісії, я наполягатиму, щоб провели експертизу всіх розмов, які стосуються і діяльності комісії, і проведеного референдуму в Україні, і останніх – президентських виборів в Україні. Тому, що це найактуальніші на сьогодні питання. Ми не маємо права дозволити повторити ті речі, які були зроблені в державі на останніх виборах Президента, ті речі, які були створені при проведенні референдуму. Ми повинні зробити все, щоб відбулися нормальні, чесні вибори.

М.Мельниченко: А стосовно пристрою – це "Тошиба".

Ведучий:: Я так думаю, що ці деталі можна буде дізнатися вже на прес-конференції в Україні. Дмитро Шурхало, газета "Вечірні вісті", редактор відділу політики.

Д.Шурхало: Запитання до Жира. Пане Олександре, Ви казали, що в разі, якщо справа не буде розглядатися в Україні, Ви ініціюватимете її розгляд в інших країнах. А хто власне, з українського боку може виступати з такою ініціативою, від кого має вона виходити? Деталізуйте юридичні аспекти.

О.Жир:: Я хотів би всіх відіслати до міжнародної Конвенції 1984 року, яка ратифікована в тому числі й Україною, де визначено, хто і в яких випадках може вирішувати питання, пов'язані в тому числі і з ситуацією, що склалася в Україні. І по-перше, я не знаю, як себе будуть поводити дружина, рідні, близькі Георгія, вони мають право порушувати ці питання, але й громадяни України, в тому числі й я, як голова комісії, у відповідності до названої мною конвенції мають право ініціювати розгляд, розслідування цих питань і за кордоном.

Такі випадки у світі є. Один із останніх – затримання чилійського диктатора Піночета, а до речі у нас є багато тотожного – у Піночета і ситуації, що склалался в Україні, розгляд світовою спільнотою справи Мілошевича. Тобто ми маємо всі юридичні підстави у разі, якщо в Україні не будуть розглянуті справи, що належать до компетенції комісії, а я прихильник розгляду їх в Україні, то діятимемо у відповідності до міжнародних норм.

Ведучий:: Надія Оненко, телеканал "1+1".

Н.Оненко: Чи можливий варіант, що записи Ви все-таки передасте Міністерству юстиції Сполучених Штатів? У якому випадку Ви змушені будете це зробити?

М.Мельниченко: Це питання є предметом наших переговорів зі слідчою комісію і я керуватимусь їхніми порадами.

Ведучий:: Останній київський журналіст – це пані Ваннікова Ірина, телеканал СТБ.

І.Ваннікова: Генеральна прокуратура сьогодні звинуватила Павла Лазаренка у вбивствах Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана. Якщо, звичайно, припустити, що ці плівки справжні, то спираючись на Ваші записи, чи можете Ви підтвердити цю інформацію, чи у Вас є дані, які заперечують сьогоднішні звинувачення Генпрокуратури?

М.Мельниченко: Я хочу, щоб слідча комісія відповідала на ці запитання, посилаючись на інформацію, яка є у мене.

О.Жир:: Я хотів би додати, що це є одним із питань, яке обговорюється сьогодні мною з Миколою. Я просив би, щоб ми не поспішали, але є багато запитань, які потребують відповіді, але треба робити крок за кроком, у межах наших повноважень, щоб ні в кого не було сумнівів в істині, якої прагне комісія.

Ведуча: Дякую Вам за відповідь і дякую київським колегам, які взяли участь у цій прес-конференції. Прес-конференцію ми ще не закінчуємо. Ось така несподіванка, сюрприз і нашим слухачам, і учасникам нашої передачі. У Вашингтоні в студії "Свободи" присутня наша колега Мирослава Гонгадзе.

Мирославо! Хотілося б почути твій коментар до тих подій, про які тут йшла мова, і про твої подальші кроки після того, як відкрилися очі на багато речей.

М.Гонгадзе: Для мене результати експертизи плівок Миколи Мельниченка і підтвердження їхньої достовірності є юридичним доказом причетності Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Юрія Кравченка і ще декількох осіб до вбивства Георгія. Але як юрист за фахом, я сповідую принцип презумпції невинності, що остаточний висновок про їхню відповідальність повинен зробити суд.

В результаті проведеної експертизи я роблю наступний висновок: Микола Мельниченко підтвердив свою послідовну позицію і, прагнучи з'ясування повної істини по справі, передав оригінали записів та записуючий пристрій для проведення експертизи. Олександр Жир, як голова Тимчасової комісії з розслідування обставин вбивства Георгія Гонгадзе, проявив юридичну волю і звернувся до авторитетних експертів для проведення такої експертизи. В результаті експертизи ми маємо юридичний доказ достовірності плівок, який може бути використаний як в попередньому розслідуванні, так і в суді. Питання, що робити з цими результатами. Я маю на це декілька відповідей.

По-перше. Генеральна прокуратура України має долучити матеріали експертизи плівок до матеріалів розслідування справи. Як потерпіла сторона, я звернуся до них із запитом про залучення цих доказів. З реакції та відповідей Генеральної прокуратури ми побачимо їхні реальні наміри розслідувати цю справу. Ця відповідь, згідно із законом має надійти через три дні після мого клопотання і результат буде вже в кінці минулого тижня.

По-друге. Якщо міжнародна комісія з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе згідно з резолюцією Парламентської Асамблеї Ради Європи буде створена, вона однозначно використає результати цієї експертизи.

По-третє. ФБР, з яким на контрактній основі співпрацює експерт, котрий проводив експертизу, ще у вересні 2001 року отримала повторне звернення прокуратури про допомогу у розслідуванні справи вбивства Георгія. Я думаю, що ця допомога полягатиме у допомозі Генеральній прокуратурі взяти свідчення у Миколи Мельниченка на території Сполучених Штатів і відповідно – у запиті до експертної установи про надання результатів вищезгаданої експертизи.

І останнє. Я однозначно маю намір захищати свої права в суді. Зараз я проводжу юридичну оцінку можливості подання цивільного позову до суду на території Сполучених Штатів і найближчим часом ці можливості будуть з'ясовані. Благо, міжнародне право містить багато можливостей захисту порушених прав людини. Цей позов буде стосуватися як порушень прав людини у зв'язку із вбивством мого чоловіка, так і порушень прав потерпілої сторони в результаті недолугого розслідування цього злочину.

Ведуча: Люди в Києві, маєте запитання до Мирослави?

Ведучий:: У мене є дуже просте запитання до Мирослави. Як їй живеться і працюється у США?

М.Гонгадзе: Складно, звичайно, оскільки моїм пріоритетом є доведення цієї справи до кінця. Паралельно треба багато працювати для того, щоб забезпечити свою сім"ю, своїх дітей, але я думаю, що розслідування може поставити серйозну крапку в цьому злочині. Вважаю, що поки ця справа не буде розслідувана, політична стабільність в Україні не наступить. І коли зараз звинувачують багатьох політичних діячів у тому, що вони займаються політичною пропагандою у зв'язку з цією справою, то я хочу абсолютно заперечити це. Тому, що ті політичні діячі, які щось стараються зробити в напрямку розслідування цієї справи, роблять найважливішу справу для України, бо це фактор стабільності українського суспільства.

Ведуча: Дякую, Мирославо. А я маю коротеньке запитання до наших гостей у Вашингтоні. Пане Жир і пане Мельниченко! Чи вірите Ви в те, що результати експертизи, проведеної в Сполучених Штатах, прискорять процес імпічменту Президента?

О.Жир:: Я роблю справу не заради імпічменту Президента. Моє завдання, яке поставлене Верховною Радою, це істина. А вже чи буде імпічмент надалі, це вирішуватиме Верховна Рада України. Я все зроблю, щоб істина була знайдена, і Верховна Рада прийняла правильне рішення.

Ведуча: А Ви вірите в це чи ні?

М.Мельниченко: За вбивство Гонгадзе повинні понести покарання люди, які винні в цьому. І вони повинні понести покарання. Повинен бути суд.

Ведуча: На сьогодні це все. У вечірній "Свободі" у прямому ефірі брали участь голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України у справі вбивства Георгія Гонгадзе Олександр Жир, колишній майор Держохорони України Микола Мельниченко, наша колега журналістка Мирослава Гонгадзе та кореспонденти українських засобів масової інформації.

Стенограму ефіру на радіо "Свобода" зробила прес-секретар Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України Ганна Тимченко.

(Стенограму оприлюднила "Українська правда" – www.pravda.com.ua)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG