Доступність посилання

ТОП новини

Проблем російська мова в Одесі не має


Проблем російська мова в Одесі не має

Одеса, 11 лютого 2002 - У цьому переконані чимало одеситів. Інакше думає міський голова Руслан Боделан, депутатський корпус міськради та керівництво міського управління освіти. Вони ухвалюють останнім часом рішення які слугуватимуть лише розвиткові російської мови. Українська державна мова, тим часом, занепадає і є поза підтримкою державних структур.

Власну точку зору на мовну ситуацію в Одесі висловив колишній керівник міського управління освіти, а нині Голова обласного виборчого штабу Віктора Ющенка “Наша Україна” Сергій Козицький.

Ігор Столяров: В Одесі знову нагнітається мовна “проблема”. Все розпочато ініційованою міським головою Русланом Боделаном ухвалою про так звану “трьохмовність”. Яким є Ваше ставлення до цього питання і до пропозиції розпочати обов”язкове викладання російської мови у навіть небагатьох україномовних школах Одеси?

Сергій Козицький: Я переконаний, що ціла Україна сміється над рішенням міської Ради.

Воно є нелогічним.

Якщо говориться про трьохмовність то треба чітко назвати третю мову. Не можна казати – українська, російська і іноземна мова. Якби ми не поважали Росію, який би російський народ не був би для нас найближчим сусідом, але російська мова в Україні є така ж іноземна як і багато інших.

Якщо ми говоримо про вивчення іноземних мов – йтиметься так – наша українська і інші іноземні мови. Я за те щоби кожна людина володіла багатьма мовами. Я переконаний, що чим більше мов знає людина тим вона є багатше і культурніше.

Був я серед учасників багатьох міжнародних конференцій і знаю, що мовою спілкування там була англійська. Тому я переконаний, що якби ми ухвалили рішення про обов”язкове вивчення однієї іноземної мови – англійської або французької, або німецької і з другого класу починали вивчати ще одну іноземну – російську мову – це було б справедливим.

Ігор Столяров: Але, чи спрямовані дії міського управління освіти на “багатомовність”? Здається, що йдеться виключно про утвердження однієї – російської мови.

Сергій Козицький: Якщо б ухвалили таке рішення: “вивчати українську, іноземну і мову національних менших – було б логічно. Болгари вивчали б болгарську, німці-німецьку, румуни – румунську і так далі.

Але, про це ж не говориться.

Більш того, мене здивував виступ начальника Одеського міського управління освіти, яка говорила про те, що з першого класу, у обов”язковому порядку буде вивчатися російська мова.

Мене цікавить питання – звідки будуть брати на це години? Я знаю, що у першому класі є лише дві години які йдуть на вибір школи. А у пояснювальній записці говориться, що ці години мають бути спрямовані на Українознавство, Валеологію, або на поглиблене вивчення української мови і інших мов національних меншин. Якщо пані Уродова вважає російську мову мовою національних меншин то вона може брати ці дві години. Але, тоді не слід порушувати ставлення про “двомовність”.

Я переконаний, що мовної проблеми в Одесі не існує. Вона штучно нагнітається. Комусь дуже вигідно напередодні виборів розіграти цю піарівську кару. Не треба цього робити. Час показав що ми поступово, крок за кроком, йдемо до того що ми маємо власну державу і державну мову.

Наше місто багатонаціональне. Так є. Мине час, не більше десяти років, і ми все таки будемо казати, приміром, - “я українець – болгарського походження”, “я українець російського походження і так далі, “але, я українець”.

Ігор Столяров: До речі, пані Уродова в інтерв”ю регіональному телебаченню, посилаючись на батьків, заявила відсутність необхідності викладання у школах Одеси таких предметів як Народознавство і Валеологія. Яка є Ваша точка зору з цього приводу?

Сергій Козицький: Для мене смішно про це говорити.

Є наказ, від 1993 року, від Міністерства освіти України про те що Історія України, Географія України, Народознавство проводяться виключно державною мовою в усіх школах незалежно від мови навчання. І тому порушувати це пані Уродова не має права.

Більш того, я переконаний, що коли Міністерство освіти дізнається про вищезгадане рішення сесії міськради, яке йде всупереч Закону про освіту, воно обов”язково нагадає депутатам, що вони не мають права ухвалювати постанови які суперечать рішенням міністерства.

Обласне управління освіти обов”язково має звернути на це увагу, проінформувати Міністерство освіти і дістати чітку відповідь.

Переконаний, що якщо пані Уродова бажає залишатися державним службовцем, якщо апарат міськвиконкому бажає залишатися у статусі держслужбовців вони перш за все мусять виконувати Закон “Про державну службу”. А там написано: “державний службовець користується у себе на роботі державною мовою”. Тобто, всі збори і апаратні наради мають вестися державною мовою.

Зараз лише накази пишуться українською мовою, все інше повернулося на попередні позиції як було до 1990 року...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG