Доступність посилання

ТОП новини

Західні оглядачі аналізують взаємини з Іраном й Іраком у світлі останнії висловлювань Джорджа Буша про ці країни, як про осередки зла у світі


Західні оглядачі аналізують взаємини з Іраном й Іраком у світлі останнії висловлювань Джорджа Буша про ці країни, як про осередки зла у світі

Прага, 11 лютого 2002 ― Французький щоденник “Ліберасьйон” зазначає, що Європа відмежовується від американської політики. Навіть найбільш про-американські країни ЄС – пише оглядач – починають відчувати, що Джордж Буш зайшов надто далеко, висловившись про три країни, як про осередок зла у світі. Бачення Буша Сполучених Штатів, як головного нападаючого у війні з тероризмом, викликає дипломатичні й військові проблеми в Європі. “Ліберасьйон” цитує французького міністра закордонних справ Юбера Ведріна, що інколи Європі слід протистояти США. Газета нагадує, що Європейський Союз не розглядає палестино-ізраїльского конфлікту, як проблему тероризму, про що наголошують ізраїльський прем’єр Шарон і американський президент Буш. Натомість Європа вважає Ясира Арафата законним палестинським лідером і продовжує закликати до переговорів.

“Буш не повинен одноосібно вирішувати, що робити з Іраком” – ці слова російського президента цитує у понеділок американський щоденник “Вол Стріт Джорнал”. Володимир Путін виставив знак СТОП, або принаймні ОБ”ЇЗД на шляху прискорення американської війни з тероризмом. Британська газета “Файненшл Таймс” також критикує ставлення Білого Дому до Ірану й Іраку. Америка нині посилює тиск на Баґдад, аби той співпрацював з ООН у питаннях контролю над озброєнням. Вашингтон припускає, що Садам Хусейн відмовиться через війну США з тероризмом. Але, як зазначає британський щоденник, якщо Америка планує воєнну акцію проти Іраку, їй спершу слід переконати союзників у тому що інші методи щодо Іраку неефективні. Так само США треба бути обережними з Іраном: президент-реформатор Хатамі намагається зробити сучаснішою зовнішню політику, а отже, жорсткий підхід Америки може посилити екстремісткі настрої в цій країні. “Файненшл Таймс” нагологшує: Білому Дому варто дослухатися до європейських аргументів, що діалог з Тегераном – найкращий спосіб вирішити проблему закупівлі Іраном зброї масового знищення.

“Хусейн закликає США покінчити із ворожістю, але мовчить з приводу інспекцій” – такий заголовок бачимо у “Вол Стріт Джорнал”. Відповідаючи на лист прем’єр-міністра Туреччини Еджевіта, в якому він закликав іракського лідера погодитися на інспекції ООН, Хусейн зауважив, що Америці слід відмовитися від ембарго і агресії проти Іраку, і взагалі припинити втручання в його внутрішні справи. Як пише щоденник, турецький прем’єр розцінив відповідь Садама як свідчення того, що позиція Іраку не змінилася – тимчасом інспекцій іракської зброї годі очікувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG