Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розпочалися вибори


В Україні розпочалися вибори

Прага, 11 лютого 2002 - Відновився скандал із трупом журналіста, з’явилися нові звинувачення у спробах політичних впбивств, влада ще раз спробувала вимагати видачі важливого свідка, що переховується за кордоном ― всім зрозуміло, що в Україні розпочалися вибори. Такими коментарями світові засоби масової інформації сповістили про початок передвиборної кампанії в Україні.

31 березня українці підуть до виборчих урн, щоби обрати новий парламент. Голосування навряд чи значно змінить політичний устрій, але воно закласть підвалини для президентських перегонів, пише кореспондент агентства Рейтер у Києві. За словами одного європейського дипломата, якого цитує агентство, вибори будуть випробуванням для партій, президента та виборців на вірність один одному. «Новий парламент буде полем бою, де той, хто виграє вибори, зможе розраховувати вигнати президента Кучму до 2004 року, або протягом того року, якщо Леонід Кучма, як підозрюють деякі аналітики, намагатиметься змінити конституцію для того, що здобути ще один президентський термін», - говорить київський кореспондент агентства Рейтер.

Те, що конкуренція на виборах буде жорсткою, і вестиметься всіма доступними способами, помітили і інші західні кореспонденти. Країною потрясають регулярні скандали, зауважує кореспондент газети Файненшиал Таймс. Він розповідає про заяву прокуратури про причетність колишнього прем’єр міністра Павла Лазаренка до вбивства Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня. Австрійський щоденник Прессе згадує про скандал пов’язаний із президентом Кучмою. Група депутатів із об’єднання «Анти-мафія» вимагають розпочати проти нього, а також проти інших відомих політиків країни, карну справу у зв’язку із розкраданням німецької допомоги.

Популярним передвиборчим трюком, як розповідає кореспондент британського щоденника Файненшиал Таймс є застосування відомих імен. Дехто з політиків навіть розраховує виграти голоси, використовуючи ім’я свого політичного противника. Так іменем найпопулярнішого в країні політика, Віктора Ющенка, було названо виборчий блок, який не має до нього жодного відношення, розповідає британський щоденник Файненшиал Таймс.

Як зауважує німецький часопис Велт, поки що Віктор Ющенко має найкращі шанси виграти парламентські вибори. В інтрев’ю німецькому часопису Віктор Ющенко говорить, що він нічого не обіцяє людям і виборці можуть судити його за справами його уряду. Головне, що збирається зробити Ющенко – це підтримати малі та середні підприємства і допомогти їм зробити українські товари конкурентоспроможними.

Особливу увагу західні публікації присвячують проблемі придушення преси та засобів масової інформації напередодні виборів. П’ятничне видання швейцарського щоденника Нойе Цюрхер Цайтунґ присвячує цій проблемі розлогу статтю, де детально описуються усі найголовніші механізми залякування та тиску на пресу – від позбавлення ліцензій до вбивства журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG