Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан ділить територію Росії на чотири римо-католицьких єпархії


Ватикан ділить територію Росії на чотири римо-католицьких єпархії

Прага, 12 лютого 2001 - Ватикан у понеділок оголосив про реорганізацію своїх церковних структур у Росії. На російській території створюється так звана «церковна провінція» (метрополія) Католицької церкви. Її главою з титулом митрополита призначено архиєпископа Тадеуша Кондрусевича. А дотеперішні чотири апостольські адміністрації відтепер стають єпархіями із центрами у Москві, Саратові, Новосибірську та Іркутську. Головна кафедра знаходитиметься у Москві. Загалом у Росії кількість віруючих-католиків сягає близько пів мільйона осіб.

Рішення Ватикану стало для Російської православної церкви рівнозначним оголошенню війни – приблизно такими словами коментує ситуацію німецька газета «Берлінер Морґенпост», зауважуючи, що вперше після більшовицької революції у 1917 році Католицька церква повертається до Росії. За комуністичного режиму Римо-Католицькій церкві було заборонено мати у Росії свої офіційні представництва. А керівники дотеперішніх апостольський адміністрацій були підпорядковані безпосередньо Апостольській столиці.

Однак у Ватикані спокійно коментують це рішення, зауважучи, що реорганізація структур Католицької церкви відбувається у низці країн, у тому числі й у Росії. Така реорганізації на російських теренах «покликана надати більше можливостей віруючим-католикам», - заявив представник Святого Престолу Хоакін Наварро Вальс. В офіційному повідомленні мовиться, що Ватикан сподівається, що ці заходи лише покращать можливість діалогу і співпраці з Російською православною церквою. Представник Ватикану Хоакін Наварро Вальс зауважив, що подібні заходи були вжиті нещодавно Московським Патріархатом стосовно православних приходів у Берліні, Відні та Брюселі. За словами Наварро Вальса, дії Ватикану не виходять за межі правового поля Росії. Йдеться також і про підписаний Росією документ ОБСЄ, котрим передбачено, що «держави-члени будуть поважати право релігійних громад організовуватися відповідно до власної ієрархічної структури».

Однак Російська православна церква категорично виступає проти такого рішення Ватикану. Представник відділу міжхристиянських зв’язків Московського патріархату Андрій Єлісєєв заявив, що створенням католицьких єпархій, «Ватикан відкрито визнав свої місіонерські інтереси в Росії». «Це завуальована претензія на діяльність, котра спрямована на залучення російських громадян до католицької віри, незалежно від того, яку віру сповідували їхні батьки», - заявив представник московського патріархату.

Російські оглядачі звертають увагу на те, що Ватикан оголосив про своє рішення у той час, коли Патріарх Московський і всієя Русі Алєксій Другий перебуває на відпочинку.

Тим часом, заповзятим борцем за російську православну віру виступив скандальний російський політик, Віце-спікер Державної Думи Володимир Жириновський. Сьогодні в ефірі радіостанції «Ехо Москви» він заявив, що відбувається «свого роду похід на Схід через католицьку церкву: НАТО рухається на Схід, католицька церква – на Схід, на півдні – війна, і в Центральній Азії – війна». «Зі всіх сторін намагаються заблокувати Росію, щоби вона вела себе так, як вигідно Заходові, тобто здавала потихеньку свої ідеологічні, економічні та військові позиції». Але Росія цього робити не буде, а тому неминуче протистояння, аж до загострення обстановки», - заявив Віце-спікер Держдуми Росії Володимир Жириновський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG