Доступність посилання

ТОП новини

Німецька газета «Die Welt» про зростання неонацистського руху в Росії


Німецька газета «Die Welt» про зростання неонацистського руху в Росії

Прага, 12 лютого 2001 - Західні оглядачі висловлюють все більше занепокоення зростанням етнічної нетерпимості у Росії. Вже не раз мовилося про численні прояви антисемітизму, переслідування осіб «кавказької зовнішності», тощо.

Ось і цими днями німецький часопис «Die Welt» вмістив статтю під заголовком «У Росії поширюється неонацистський рух», у якій йдеться про «скінгедські групи», так званих бритоголових, котрі активно діють у російській столиці.

У Москві днями розпочався суд над п’ятьма російськими скінгедами. Такі судові процеси трапляються дуже рідко, - зауважує німецький оглядач. 21 квітня 2001 року у річницю народження Адольфа Гітлера, від 200 до 400 молодиків, озброєних уламками арматури, пройшлися овочевим ринком у віддаленому московському районі Ясенево. Вони влаштували полювання на вихідців із Кавказу - азербайджанців, грузин, вірмен. Були знищені прилавки. Усе довкола було засипане осколками, десятки торговців отримали поранення.

«Під час слідства, - зазначає німецький часопис, більшу частину підозрюваних швидко звільнили – працівники прокуратури і міліції навіть не брали до уваги праворадикальних поглядів тих, хто перебував під слідством. В обвинувачувальних висновках мовиться лише про «хуліганство» та «організацію масового безладдя».

Випадок погрому в Ясенево – мабуть, єдиний, що дійшов до суду, - пише німецький оглядач, і згадує про інший подібний інцидент. Наприкінці жовтня минулого року скінгеди, так звані «бритоголові», вигукуючи гасла «Росія – для росіян», розгромили ринок в Царицино (південній околиці Москви). Було убито трьох осіб.

За офіційними російськими даними, що їх наводить газета «Die Welt», лише у Москві нараховується близько 10 тисяч «переконаних ультраправих радикалів». Із них, від півтори до двох тисяч беруть активну участь у погромах. Їх підтримує, перш за все, партія «Русскоє національноє єдінство», яка об’єднує у своїх лавах близько 20 тисяч осіб.

«Білий терор», - під таким заголовком з’явилася стаття у російській газеті «Ізвєстія» після жорстокого побиття кенійської студентки, яка потрапила до лікарні, - зауважує німецький оглядач. А 23 лютого, -пише він, посли семи африканських країн відвідали російське міністерство закордонних справ, аби обговорити з міністром Ігорем Івановим проблему безпеки. Однак Іванов післався на зайнятість. А заступник міністра закордонних справ Олександ Салтанов спромігся лише сказати, що міністерство тримає ситуацію «під контролем».

Посол Кенії у Росії Мєшак Ньямбаті, на якого посилається німецька газета «Die Welt», говорить, що багато його колег у Москві особисто відчули расизм. Образи, стусани – це лише квіточки, б’ють навіть школярів. Секретар посольства Кенії, на якого напали скінгеди, у відділенні міліції почув на свою адресу такі слова: «Знову снікерс».

Ненависть до чужинців, - пише німецький часопис «Die Welt», характерна не лише для російської столиці, але й для інших російських міст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG