Доступність посилання

ТОП новини

2 лютого виповнилося 130 років від народження українського вченого і церковного діяча Олександра Глаголєва


2 лютого виповнилося 130 років від народження українського вченого і церковного діяча Олександра Глаголєва

Київ, 31 січня 2002 - Настоятель київської церкви Миколи Доброго Олександр Глаголєв був також професором, а згодом ректором Київської духовної академії. Його характер найкраще проявився 28 жовтня 1905 року, коли отець Олександр вийшов назустріч натовпу, намагаючись зупинити єврейський погром. 1913 року він був експертом на процесі Бейліса і довів безпідставність звинувачень євреїв у ритуальних вбивствах.

31-го року протоієрей Глаголєв був ув’язнений більшовиками на 5 місяців за звинуваченням у приналежності до контрреволюційної організації. Заарештований удруге 20 жовтня 37-го року, отець Олександр помер 25 листопада у лікарні Лук’янівської в’язниці.

Син Олександра Глаголєва Олексій народився 2 червня 1901 року у Києві. Під час Другої світової війни він був настоятелем Покровської церкви на київському Подолі. Від 29 вересня 41-го року отець Олексій переховував у храмі євреїв, виготовляв для них документи про хрещення, рятував дорослих та підлітків інших національностей від вивезення на примусову працю до Німеччини. Він був переслідуваний нацистами та комуністами. А на початку 90-х років Олексієві Глаголєву було посмертно присвоєно звання Праведника світу.

30 січня цього року на будинку Києво-Могилянської академії, де 100 років тому мешкала родина Глаголєвих, було відкрито меморіальну дошку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG