Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи потрібні українським політикам


Олігархи потрібні українським політикам

Прага, 12 лютого 2002 - Початку передвиборної кампанії присвячує відразу декілька своїх публікацій американська газета Вашинґтон Таймс. Особливо у зв’язку з виборами газета звертає увагу на дві постаті – Віктора Медведчука, голову об’єднаних соціал-демократів, та Валерія Хорошковського, лідера Озимого Покоління.

Аналітики в Україні не можуть чітко визначитися з поняттям «олігарх», але ні в кого не викликає труднощів назвати головних олігархів країни, підмітила київська кореспондентка американського щоденника Вашинґтон Таймс. Найважливіших олігархів, без участі яких мало що відбувається в державі, в Україні три, і очолюють вони три реґіональні групи ― Київську, Донецьку та Дніпропетровську, розповідає читачам своєї газети американська кореспондентка. Лідером київської групи, на думку багатьох, є Віктор Медведчук, 47-річний голова Соціал-Демократичної об’єднаної партії.

Сидячи у своєму розкішному кабінеті в будинку парламенту, Віктор Медведчук стверджує, що він політик та державний діяч, і в жодному випадку не олігарх. «Олігархи мають свої засоби масової інформації, свій бізнес. Я нічого з цього не маю», - говорить Віктор Медведчук, який, однак, визнає, що він мільйонер.

«Олігархи мають велику владу в Україні», - наводить слова київського політолога Костя Бондаренка, кореспондентка газети Вашинґтон Таймс. Якщо в Росії, влада олігархів зменшилася, то в Україні вони ще довго залишатимуться частиною політичного істеблішменту, вважає політолог.

Ніби на підтвердження його слів часопис Вашинґтон Таймс публікує ще одну статтю про молоде покоління в українській політиці. Голова нової політичної групи під назвою Озиме Покоління, Валерій Хорошковський представив себе у Вашинґтоні як лідера реформаторського блоку, що його створило нове покоління українських політиків та бізнесменів. Самому Хорошковському 33, його найближчим соратникам, в числі яких реформаторка Інна Богословська також від 30 до 40. «Протягом десяти років ми росли під снігом, і тепер ми відчуваємо, що настав час розквітнути», - говорить лідер Озимого Покоління.

Але чи дійсно молоде покоління не брало участі в політиці, і воно сповнено рішучості розбити зв’язок між олігархами й політиками? Американський щоденник повідомляє лише про зв’язок між Валерієм Хорошковським та колишнім прем’єр міністром України Валерієм Пустовойтенком, у якого Хорошковський був радником. Київські політологи могли б додати, що Валерій Хорошковський був не лише радником Пустовойтенка, але і функціонером у його партії. Крім того, багато аналітиків у Києві пов’язує фігуру Валерія Хорошковського з іменем іншого відомого політика і, на переконання багатьох, олігарха – Віктора Пінчука. Саме йому приписують спробу випробувати українського виборця на прихильність до ліберальної ідеї, яку має втілювати Валерій Хорошковський.

«Олігархи потрібні політикам», - пише Вашинґтон Таймс. Без них поки що не вдається проводити вдалі політичні кампанії. І поява молодих політиків, схильних покладатися на олігархів, лише підтверджує думку політологів, що ера олігархів в Україні ще далеко не закінчилася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG