Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент запросив редактора «Української правди» Олену Притулу для участі в переговорах щодо створення юридичної структури і бази міжнародного нового розслідування справи зникнення Гонгадзе


Європарламент запросив редактора «Української правди» Олену Притулу для участі в переговорах щодо створення юридичної структури і бази міжнародного нового розслідування справи зникнення Гонгадзе

Брюссель, 13 лютого 2002 – Олено, не так часто трапляється, щоб Європейська Комісія чи Європейський парламент запрошував одну персону, причому журналіста, на цілий тиждень. Яка мета Вашого візиту до Брюсселя?

Олена Притула

Я думаю, що мета подвійна. По-перше, вони хочуть знати від першої особи, тобто людини, яка знає добре політичну ситуацію в Україні, що саме коїться там напередодні виборів, і по-друге, я хотіла б сама від себе – від журналіста і від людини, яка дуже багато обізнана в справі Гонгадзе – донести, що саме відбувається в цій сфері. Тобто до чого ми дійшли, на якій ми зараз стадії і що ми хочемо зробити.

Славко Волинський

Олено, скажіть будь ласка, а як Ви сприйняли останні повідомлення майора Мельниченка про те, що плівки автентичні (їх досліджували фахівці досить високого рівня)?

Олена Притула

Я для себе вже давно вирішила, і я точно знаю, що ці плівки автентичні. І тому я дуже рада, що нарешті вдалося довести, що так саме і є. Єдине, чому я засмучена – це тільки тому, що минуло вже півтора роки, і тільки зараз ми маємо офіційне підтвердження того, що Кучма все це казав про Гонгадзе і маємо офіційне підтвердження того, що Кучма може бути причетний до того, що сталося з Георгієм.

Славко Волинський

Гаразд Олено, але ж чи можна бути таким суб’єктивним і довіряти одній якійсь компанії чи фірмі? От, скажімо, проводила дослідження компанія Кролл, вона нічого не досягла. Тому Ваш візит, наскільки мені відомо від Міжнародної Федерації журналістів пов’язаний з тим, що Європейський парламент, Європейська Комісія, Рада Європи, а також Міжнародна Федерація журналістів планують створити відповідну юридичну базу для того, щоб провести повторне розслідування справи зникнення Гонгадзе. Скажіть будь ласка, чи Ви мали під час своїх зустрічей з парламентарями та іншими високопосадовцями Європейського Союзу розмови на цю тему?

Олена Притула

Під час кожної своєї зустрічі на різному рівні я щоразу кажу про ситуацію навколо справи Гонгадзе, я щоразу ставлю їх до відома, що зараз відбувається. Насправді я дуже рада тому, що ми змогли зустрітися з президентом Федерації журналістів і домовилися про те, яким чином має бути створено таку міжнародну комісію, до якої мають увійти і фахівці з галузі журналістики, і детективи, й інші фахівці, яких можуть нам надати Європейська Комісія чи Європейський Союз. Зараз ми працюємо над тим, щоб це не протирічило українському законодавству, і мені здається, що ми знайшли такий шлях.

Славко Волинський

Тобто вже знайшли?

Олена Притула

Так, це була така тривала зустріч, під час якої ми вирішили, хто саме увійти до цієї комісії і як це створити так, щоб це не суперечило. Я не хочу зараз розказувати про це, бо я знаю, що наша влада, на жаль, не зацікавлена в тому, щоб ми створили міжнародну комісію з розслідування справи Георгія Гонгадзе. Тому ми спочатку створимо це, і я думаю, що в української влади не буде жодних заперечень проти цього.

Славко Волинський

Бажаю Вам успіху. А 14 лютого Олена Притула бере участь у прес-брифінгу за участі журналістів-міжнародників, провідних мас-медіа світу та керівників Міжнародної Федерації журналістів в Європейській Комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG