Доступність посилання

ТОП новини

Чого можна очікувати в Іраку після скинення Хусейна


Чого можна очікувати в Іраку після скинення Хусейна

Прага, 14 лютого 2002 - Світові засоби інформації обговорюють сьогодні американські плани усунення від влади в Іраку Саддама Хусейна. Оглядачів цікавлять питання-як це буде здійснено і хто прийде на зміну диктатору.

Сьогоднішня «Вашінґтон Таймс» наводить вчорашні слова Джорджа Буша про те, що адміністрація «хоче мати повну свободу вибору» у своїх діях щодо Іраку і тримати під контролем посилення тиску на Саддама Хусейна та зупинити його приготування у напрямку використання зброї масового знищення проти демократичного світу. Інші газети звертають увагу на те, що американський президент підтвердив свою характеристику держав так званої «осі зла» під час зустрічі з президентом Пакистану і додав, що він не помиляться з приводу цього, бо загроза з боку цих країн реальна.

Чимало оглядачів, посилаючись на джерела у Вашінґтоні, вважають, що у найближчий час не варто очікувати від США військових ударів по Іраку і наводять слова Коліна Пауела з його виступу у Сенаті: «президент Джордж Буш не має наміру оголошувати війну якій-небудь державі з числа віднесених ним до «осі зла»». Але разом з тим спостерігачі вважають, що президент США дав вказівки ЦРУ, Пентагону та іншим установам з реалізації плану скинення іракського лідера. Навіть більше, у американській пресі вже називаються деякі складові цього плану, зокрема-активні заходи на підтримку іракської опозиції, де виділяють колишнього главу Генерального штабу Іраку Нізара Хазраджі, котрий мешкає останнім часом в Данії. У британській пресі з’явилися публікації про список чільних офіцерів іракської армії у понад 60 осіб, на яких у Білому домі також покладають надії і згадується ім’я генерала Наджіба аль-Саліха, котрий ніби-то заручився підтримкою іракських суннітів і шиїтів та курдів. З’явилися навіть інформації про те, що ніби-то аль-Саліх перебуває нині у США на переговорах з американською адміністрацією. Передбачається, що під час березневого візиту віце-президента США Діка Чейні в регіон довкола Іраку будуть вивчатися можливості консолідації анти-хусейнівської опозиції.

Окрім переговорів з опозиційними силами Іраку план з усунення Хусейна, за міркуваннями газет, включає також інформаційну війну, акти саботажу, більш активні дії американської авіації у так званих «зонах закритих для польотів» на півночі та півдні Іраку. Багатьох цікавить чи вже є підпис Джорджа Буша під таким планом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG