Доступність посилання

ТОП новини

Гліб Павловський: “Уникнення міждержавного збройного конфлікту – головне досягнення українсько-російських взаємин за 10 років”


Гліб Павловський: “Уникнення міждержавного збройного конфлікту – головне досягнення українсько-російських взаємин за 10 років”

Прага, 14 лютого 2002 ― Голова Фонду ефективної політики, російський політолог Гліб Павловський вважає головним досягненням українсько-російських взаємин за 10 років – уникнення міждержавного збройного конфлікту із застосуванням сили. Наступним важливим досягненням у 10-ти літній історії стосунків України і Росії Павловський називає можливість вирішення двосторонніх проблем через вибори. Що має на увазі відомий в Україні російський політолог, і як він уявляє собі майбутнє двох сусідніх країн.

Пане Павловський! За 10 років від дня встановлення дипломатичних взаємин між двома суверенними державами, Україна і Росія так і не вирішили принципових питань: делімітації і демаркації кордону, не опрацювали механізму повернення радянських боргів, до кінця не узгодили схеми енергетичних розрахунків, що тоді можна вважати головним досягненням останнього десятиліття?

Павловський: “Росії та Україні вдалося уникнути будь-якої форми жорсткого міждержавного конфлікту із застосуванням сили. Часто забувають, що саме по собі це – досягнення. Чия це заслуга, важко сказати, але це дуже важливо. Слід нагадати, що буквально на самому початку, у 91 році виникла тема можливих територіальних претензій, і наші адміністрації тоді змогли відсунути цю тему на периферію. Проблема і досі зберігається, але лише, як тема маргінального порядку, тема маргінальних політичних сил. Наступним важливим моментом я назвав би, те, що за ці 10 років, великою мірою завдяки лояльним міждержавним взаєминам між Україною і Росією, обидві сторони навчилися розв’язувати головні проблеми через вибори.”

Відомий у Росії експерт з українських питань Гліб Павловський говорить, що Росія сподівається, що в результаті нинішніх виборів в Україні, відбудеться радикальна зміна у взаєминах двох країн. Адже предмет виборів до Верховної Ради – підсумки 10-ти ліття незалежності України і майбутня модель політичного розвитку цієї країни. Отже після виборів, Росії буде простіше вибудовувати довгострокові відносини з Україною.

Продовжує Гліб Павловський: “Вибори повинні сформувати не просто сильну законодавчу владу, а таку, що зуміє лояльно працювати з президентською владою, що посилить суверенітет України. Насправді, саме це потрібно Росії, інакше, якщо виникне якесь протистояння у владі, Москві буде складно будувати взаємини з Україною.”

Якщо пан Павловський говорить, що суверенітет України посилить сильна й лояльна до президента Верховна Рада, то важко зрозуміти, що ж насправді більше потрібно Росії, суверенна Україна, чи пропрезидентський парламент в Україні?

І на закінчення ще одне запитання до Гліба Павловського. Сьогодні дуже часто можна почути думки про те, що Україні й Росії слід триматися разом, аби у майбутньому мати шанс на членство у Європейському Союзі. І якщо спробувати спрогнозувати ситуацію на наступні 10 років, чи стоятимуть колись поруч Україна й Росія на порозі ЄС?

Павловський: “Ну, на порозі Європейського Союзу Росія і Україна вже стоять, і будуть стояти ще довго. Хотілося б вірити, що менше, ніж 10 років. Якщо наші адміністрації та ділові кола серйозно над цим попрацюють, я гадаю, що є шанс, що у другій половині першого десятиліття нинішнього століття розпочнеться систематична праця з адаптації наших законодавств до норм Євросоюзу. Звісно, цей процес навряд чи завершиться раніше кінця першого десятиліття.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG