Доступність посилання

ТОП новини

Слободан Милошевич замінює оборону на наступ


Слободан Милошевич замінює оборону на наступ

Прага, 14 лютого 2002 — Колишній президент Югославії і Сербії Слободан Милошевич, звинувачений у 66 злочинах, розпочав у четвер свій виступ у Міжнародному трибуналі в Гаазі зі своєї незмінної лінії: він знову заперечив леґітимність Трибуналу і звинуватив Захід у «фабрикаціях» і змові проти нього.

Стратегія Слободана Милошевича очевидна: спробувати розвернути всі звинувачення проти нього на 180 градусів і спрямувати всі неприємні визначення його власних дій проти супротивників.

Югославське військо й поліція знищували в Косові мирне албанське населення? Навпаки, то була тільки боротьба з албанським тероризмом: «Американці йдуть через усю земну кулю, щоб воювати з тероризмом в Афганістані … — і це вважається за логічне і нормальне. А тут боротьба з тероризмом у серці власної країни, у власному домі вважається за злочин».

Албанці тікали в Косові від насилля югославських військовиків та ополченців? Ні — від повітряних ударів НАТО і від насилля своїх же косовськоалбанських «терористів», стверджує він.

То Милошевич спрямовував злочинні дії сербів у Боснії й Хорватії? Де там — то прокурор, «мабуть, уважає, що я надлюдина й маю надлюдські можливості впливати на людей і відповідати (за події) поза територією моєї країни», – каже звинувачений, узявши собі роль звинувачувача.

То він намагався створити «Велику Сербію» коштом руйнування сусідніх держав? Усе не так — то союз НАТО, розпочавши бомбардування Югославії після відмови її керівництва припинити придушення косовських албанців, узяв собі за «очевидну мету» «тероризувати й зруйнувати всю Югославію», заявляє Милошевич.

Прокурори перелічили численні злочини сербських сил проти несербського населення в Хорватії, Боснії й Косові? Милошевич відповідає так само детальним переліком мостів, нафтопереробних підприємств, будинків та інших об’єктів, які союз НАТО розбомбив у Югославії.

Звинувачення показало знімки масових поховань мусульман, убитих сербами в Боснії? Милошевич теж прийшов на суд зі світлинами цивільних людей, загиблих у Югославії під час кампанії НАТО; ба й показав як свідчення на свою користь майже годинний німецький публіцистичний телефільм — який, на думку його авторів, мав би довести, що різанина в косовському селі Рачаку, яка й підштовхнула Захід до втручання, була сфабрикована саме як привід для цього втручання.

Місцеві албанські очевидці, яких інтерв’ювали для цього фільму, вже раніше критикували його, стверджуючи, що стали жертвами зловживання його авторів. А телеканал АРД, який випустив був цей фільм, висловив у четвер протест проти його використання на процесі — це була критика використання засобів інформації, але не сербська пропаганда, мовиться в заяві каналу. Та це не перешкодило Милошевичеві заявити: «Це, я сказав би, лише атом, ба навіть менша, ніж атом, частинка правди … в океані брехні й пропаганди й зловживань світових засобів інформації як засобу війни проти моєї країни».

Важко сказати, чи почув у четвер гаазький Трибунал від Милошевича щось нового — ці думки він висловлював і на попередніх досудових слуханнях і, мабуть, їх він продовжить і в п’ятницю. Суддя Ричард Мей зупинив його лише раз — щоби дати передихнути перекладачам. А речник суду заявив, що в подальшому перебігу процесу свідчення муситимуть-таки стосуватися конкретних звинувачень

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG