Доступність посилання

ТОП новини

До ситуації в Афганістані


До ситуації в Афганістані

Прага, 18 лютого 2002 – Щонайменше п’ять осіб загинуло і кілька десятків отримали поранення за минулі вихідні в результаті збройного протистояння в районі міста Мазарі-Шаріф між загонами місцевих узбеків, що їх очолює заступник міністра оборони Афганістану Рашид Дустум, і формуваннями місцевих таджиків під командуванням польового командира Атти Мохаммада. Серед загиблих – співробітник Дитячого фонду ООН.

Збройні сутички спалахнули також між етнічними племенами на сході Афганістану – поблизу міста Хост. Американська авіація завдала бомбових ударів по цьому району для підтримки урядових афганських військ, які намагалися роз’єднати ворогуючі угруповання. Місцеві пуштунські племена атакували блокпост урядових сил, в результаті чого – один афганський військовослужбовець загинув і троє отримали поранення.

Глава тимчасового уряду Афганістану Хамід Карзай на вчорашній прес-конференції у Кабулі заявив, що не допустить «повернення до часів убивств, грабежів та збройних сутичок». «Якщо я побачу, що Афганістан не спроможний жити мирно, я проситиму змінити мандат міжнародних миротворчих сил. Я проситиму будь-яких заходів, аби гарантувати безпеку афганському народу. Я використаю міжнародні сили, я використаю афганські сили, щоби поліпшити життя народу Афганістану. Якщо мені скажуть – ми не можемо це зробити, то я повідомлю світові – подивіться, міжнародна спільнота не допомагає. Ми є твердими і ви побачити це», - заявив на прес-конференції у Кабулі глава тимчасової адміністрації Афганістану Хамід Карзай.

Він також наголосив, що влада з усією строгістю законів покарає тих, хто несе відповідальність за убивство міністра цивільної авіації і туризму Абдули Рахмана.

Нагадаємо, що спершу, за повідомленнями афганської влади, мовилося, що міністра Абдулу Рахмана побили до смерті розгнівані паломники в кабульському аеропорту, яким повідомили про затримку авіарейсів. Але, через короткий час, глава тимчасової афганської адміністрації Хамід Карзай заявив, що убивство міністра цивільної авіації і туризму не було випадковим, його спланувала група осіб – колишні офіцери, які працювали у поліції, армії та розвідці, і котрі є членами угруповання «Джаміт-і-ісламі». На сьогодні вже заарештовано п’ятьох осіб. В убивстві міністра підозрюють також трьох осіб, які разом із паломниками виїхали до Саудівської Аравії.

Тим часом авіакомпанія «Пакистанські міжнародні авіалінії» надала спеціальний аеробус, аби допомогти у відправці афганських паломників до Мекки. За повідомленням інформаційних агентств, це зроблено на прохання керівника афганського тимчасового уряду Хаміда Карзая, який телефонував до президента Пакистану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG