Доступність посилання

ТОП новини

Економіка та екологія: чи сумісні вони у сучасному світі?


Економіка та екологія: чи сумісні вони у сучасному світі?

Прага, 19 лютого 2002 - Впродовж багатьох десятиліть, та навіть століть, економіка розвивалася без урахування потреб довкілля. Але зараз екологи говорять, що світ має звернути увагу на забруднення повітря, глобальні зміни клімату, забруднення ґрунту та інші подібні проблеми, інакше на нас чекає економічний занепад і колапс. Проте досі уряди розвинутих країн, і передусім Сполучених Штатів, противитися спробам науковців поставити розвиток економіки на друге місце після вирішення проблем довкілля.

Якщо ми не підпорядкуємо розвиток економіки потребам довкілля, на нас чекає невідворотний занепад, говорить в інтерв’ю Радіо Свобода еколог зі світовим іменем, автор багатьох книг на тему економіки та екології, Лестер Браун. «Більшість економістів, та провідних підприємців сприймають екологію таким собі підсектором економіки, забруднювальним сектоом. Але потрібно визнати, що економіка завдає непоправної шкоди довкіллю», - говорить Лестер Браун.

Особливо такого визнання чекали від Сполучених Штатів, які є найбільшим у світі забруднювачем повітря. Після приходу до влади президента Буша США практично відмовилися від взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо зменшення викидів так званих «парникових газів». Особливе занепокоєння позиція Сполучених Штатів викликала в Європі, і тому з великим нетерпінням європейські лідери чекали на новий екологічний план американського президента.

Але він не став приємною несподіванкою. Як пише британський тижневик Економіст, план скоротити забруднення повітря на 18% протягом наступного десятиліття звучить поважно. Але будь-яка гідна довіри політика щодо зменшення забруднення повітря має включати або податок на забруднення, або цільову кількість викидів. Американський план не містить таких заходів.

Президент США не виключає можливості застосування схеми, ухваленої на конференції в Кіото, яка би давала можливість екологічно чистішим підприємствам продавати свої квоти на забруднення, але Джордж Буш намагається віддалити цю можливість у майбутнє, на той час, коли він вже покине свою президентську посаду. Кіотські домовленості були занадто дорогими для американської економіки, але Джордж Буш не запропонував жодної реальної альтернативи, вважають оглядачі впливового британського часопису.

На думку британського еколога Лестера Брауна, викиди парникових газів є найбільшою і найневідкладнішою екологічною проблемою Землі. Якщо вдасться подолати її, решта екологічних систем може відновитися, але у протилежному випадку, з часом природу вже не можна буде врятувати, навіть якщо Сполучені Штати погодяться заплатити за це.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG