Доступність посилання

ТОП новини

Візит Буша до Японії


Візит Буша до Японії

Прага, 18 лютого 2002 - Візит американського лідера до Японії співпав із затяжною економічною кризою у цій державі - найдовшою за повоєнні роки. На прес-конференції в Токіо Буш сказав, що вірить у спроможність нинішнього японського прем’єра вилікувати економіку. Буш додав, що це важливо для всього світу, адже Японія має другу найпотужнішу економіку на планеті.

Слова підтримки на адресу Коідзумі прозвучали у той час коли, його популярність в Японії суттєво зменшилася. Деякі аналітики не поділяють оптимізму Білого Дому і висловлюють побоювання, що навіть візит Буша не заохотить японців до серйозних реформ, тоді як їхня країна наближається до фінансового краху.

Важливість Токіо для Вашингтона не обмежується лише економічною вагою. Є думка, що внутрішні проблеми Японії підривають її вплив на міжнародній арені, передусім роль противаги Китаю у регіоні.

Тим часом японське керівництво хотіло зрозуміти, що саме мав на увазі Джордж Буш, коли недавно засудив так звану "вісь зла" у світі, за участю Іраку, Ірану і Північної Кореї. Водночас Японія підтримує Білий Дім у боротьбі з тероризмом, але все таки закликає утриматися від застосування сили у Східній Азії. Буш, у свою чергу, заявив, що хотів би розв‘язувати проблеми мирним шляхом, але наголосив, що його непокоїть союз таких організацій як Аль-Каїда з державами, котрі мають зброю масового знищення.

Є й питання, де Вашингтон і Токіо мають різні точки зору, передусім це стосується боротьби з глобальним потеплінням. Перед візитом до Японії Буш оголосив про власну програму обмеження викидів газів в атмосферу. Але ці пропозиції скромніші ніж Кіотський протокол і тому японці й далі переконують Сполучені Штати більше дбати про екологію.

Під час своєї поїздки країнами Азії Джордж Буш у вівторок вирушить до Південної Кореї, а згодом відвідає Китай. Напередодні візиту Буша до Сеула, невелика група радикальних студентів зайняла офіс американського торговельного представника у цьому місті. Вони звинувачують Білий Дім у розпалюванні війни з Північною Кореєю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG