Доступність посилання

ТОП новини

Половина населення Сербії, згідно з опитуваннями, щодня глядить в прямому ефірі процес над екс-президентом Слободаном Мілошевич


Половина населення Сербії, згідно з опитуваннями, щодня глядить в прямому ефірі процес над екс-президентом Слободаном Мілошевич

Бєлград, 20 лютого 2002 – Мілошевич спершу заявляв, що він не визнає Гаазький трибунал. Наразі екс-президент твердить, що він відхиляє будь-які контакти лише з прокуратурою. Тим часом він бере активну участь в процесі. В перехресному допиті першого свідка, колишнього голови компартії у Косові Махмута Бакалі, Мілошевич виступив не як підсудний, а майже як прокурор. Бакалі висунув переважно політичні звинувачення, на які Мілошевич відповів контратакою, застосовуючи також політичні аргументи, часто на межі демагогії. Окремі кореспонденти з Гааги та юристи зазначають, що обвинувачений нокаутував непідготованого й, здавалося, розгубленого свідка. Вони докладно передають гарячий діалог між свідком і підсудним. Не виявляючи симпатій до колишнього президента, спецкори відзначають, що він увійшов до процесу неначе до битви та що довкола нього в кожній битві полягло чимало жертв.

Газета “Політика”, яка звичайно висловлює погляди близькі до уряду, робить висновок, що Мілошевич на словах переміг Бакалі та що йдеться лише про процедурну перемогу, оскільки “перший подав мало доказів, а другий ще менше спростувань”. Урядовці в коментарях обмежуються на твердження, що екс-президент “ховається за спиною народу”. Окремі з них, посилаючись на опитування громадської думки, висловлюють побоювання, що енергійний виступ Мілошевича біг би сприяти зростанню його популярності у Сербії.

Президія правлячої коаліції, яка складається з лідерів усіх партій, що беруть участь у владі, у вівторок вечір винесла постанову ухвалити за скороченою процедурою закон про співробітництво з Міжнародним трибуналом у Гаазі. Проект закону має підготувати група експертів очолювана союзним й республіканським міністрами юстиції. З-поміж партійних лідерів на сесії не взяв участь лише президент Югославії Воїслав Коштуніца. Нагадаємо, що саме його партія досі рішуче виступала проти ухвалення закону. Драголюб Мічунович, спікер Віча громадян союзного парламенту, заявив, що на сесії не йшла мова про видачу окремих осіб, яких розшукує Трибунал.

Щодо гаазького процесу, оглядачі вважають, що рано для будь-яких висновків, оскільки досі й прокуратура і Мілошевич висловлювали переважно політичні позиції. Справжня драма розпочнеться коли на порядку денному будуть не політичні принципи, а конкретні злочини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG