Доступність посилання

ТОП новини

Про бюджетну суперечку між Києвом і Симферополем


Про бюджетну суперечку між Києвом і Симферополем

Симферополь, 20 лютого 2002 - Кримський парламент в середу оскаржив до Конституційного суду низку положень Закону України “Про Державний бюджет на 2002 рік”, які стосуються Криму. На думку кримських депутатів, Верховна Рада України порушила Конституцію, передбачивши зарахування до Держбюджету усіх загальнодержавних податків, які збираються на території автономії.

Верховна Рада Криму закликала Конституційний Суд визнати не чинним Закон України “Про Державний бюджет на 2002 рік” у частині розрахункових показників доходів і видатків бюджету АРК. Спікер кримського парламенту Леонід Грач заявив в середу на сесії, що цей закон порушив порядок відносин між державним і республіканським бюджетами. Парламент автономії хоче, щоб усі податки залишалися в Криму.

Відповідно до Конституції АРК, загальнодержавні податки і збори, що збираються на території автономії, повинні зараховуватися у повному обсязі в республіканський бюджет Криму з подальшою передачею до Держбюджету України частини коштів на загальнодержавні витрати. Український парламент, зважаючи на положення 2-ї статті кримської конституції, яке передбачає главенство українського законодавства над кримським, не зробив винятку жодному регіону, зокрема – Криму, і це, з одного боку – образило Леоніда Грача, а з іншого – дозволило йому бюджетну тему зробити однією з провідних під час його передвиборчої кампанії.

Коментуючи це конституційне подання кримського парламенту, спікер заявив, що має намір домагатися захисту економічних прав автономії. Він розуміє, що Конституційний суд розглядатиме цю проблему досить довго, однак, це і є правовий, політичний шлях, а тому Верховна Рада Криму готова чекати, - сказав по закінченні сесії Леонід Грач. Нагадаю, що це вже не перше звернення парламенту автономії до Конституційного суду з бюджетного питання. Три роки тому подібне конституційне подання завершилося нічим. Тоді Леонід Грач теж говорив про правовий шлях, який має поставити все у бюджетних стосунках з центром - на свої місця. Тепер виглядає так, що кримський парламент закінчує тим же, з чого і починав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG