Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-Майдан


Інтернет-Майдан

Київ, 20 лютого 2002 - Сьогодні я дізнався, що магнітний полюс нашої планети змістився на 200 кілометрів. Відповідно, геомагнітні струми почали пульсувати в інших конфігураціях. Про цей припадошний жах повідомляє Ананова. Віщує панічному світові щось небезпечне, малозрозуміле та якимось боком подібне до весни. Переверзії з погодою мають ілюструвати саме такі зміни. Найкращі уми світу цього – ті, що свого часу не встигли загрузнути в українську політику, намагаються придумати якесь матеріалістичне пояснення малозрозумілому явищу. Аби народу було “пойнятно”. А найзрозумілішим, найприйнятнішим для народу мав би стати придуманий так званими вкраїнськими і так званими, соціал-демократами інтер-вагончик. Блискуча піар-акція, суперпридумка.

Купе, вокзал, мікродефективчик з мікросюжетом довкола зникнення платформи. У ролі злочинців “менти”. Майже петербурзький серіал: благородні, інтелігентні, невинні, як немовлята. Такими ж молочними перед вкраїнською телекамерою постають благородні симпатики “об’єднаних есдеків”. Виховані, “спонтанні” у народженні основної думки про основну партію. Геніально. Рівно настільки, наскільки дебілами виглядають у тому ж таки об’єктиві, якісь там рухівці, фани Ющенка, чи інших політичних опонентів. Актор, закуплений за “рубель двадцять” трясе борідкою, меле бридню про націдею, знизу, на титрах “Наша Україна”. Дивіться, мовляв, які засранці ваші патріоти. Продовження теми в огляді віртуальної преси Віктора Недоступа:

“Модні перестановочки серед високих посадовців розворушили український політичний серпентарій. Електронні ЗМІ обережно зашипіли. “Українська правда “ у статті “Паніка Кінаха” підозрює, що шансів лишитися на своїй посаді у чинного прем’єра жодних. Перша загроза втратити крісло – пропозиція Кучми піти у відпустку. Друга – сироти з харчоблоку “за ЄдУ” після виборів все одно його з’їдять. Пацанам більше до вподоби Дубина – директор, господарник і знавець української мови. “Невже прем’єр справді вважає, що присягнувши Кучмі він зміцнить свої позиції?” – запитують автори.

Тим часом, щось подібне коїться з київським головою Олександром Омельченком. Щоправда, як передає “Інтерфакс-Україна”, голова, не повіривши паперовим розпорядженням, у відпустку не пішов. Він заявив, що спочатку мусить зустрітися з президентом. Особисто. А своєму заступнику Ігорю Шовкуну порадив займатися своєю справою. Тобто, повернутися туди, звідки прийшов.

Втім, як пише “Інфоньюс”, це може бути піар-акцією. Таку думку висловив голова київського штабу “Нашої України”. А може то Гельман з Павловським придумали? – шелестять шептунчики кулуарами.

А “Коrrespondent.net” повідомив, що спікер Плющ прогнозує суд між Омельченком та Кучмою. “Не можна розраховувати, що крапку тут поставить Президент. Крапку поставить закон“, - красиво завершив свою думку Іван Плющ.

Закон, на думку “Дзеркала тижня”, поки що прикидається дишлом. У статті “Мельниченко. Урок краснопису” автор зазначає, що, хоч майор має всі підстави почуватися переможцем, замість резонансу мусить обсервувати мляву тишу. Українське юридичне болото не готове до таких викликів. Немає відповідних механізмів реагування.

Крім того, як повідомили майже всі електронні ЗМІ – Мельниченкові відмовили у реєстрації кандидатом у депутати. На добре продуманих інфантильних підставах.

“Кorrespondent.net”, тим часом, повідомляє, що політолог Микола Томенко, промедитувавши на Кучму, заявив, що той особисто контролює хід виборчого процесу.

У відповідь на це український президент завіявся у Сибір. “Міг ньюс” пише, що там, у Сургуті, він заявив журналістам, що, попри теплі стосунки з Росією та Білоруссю.

Україна до союзу з ними вступати не збирається. Ясно, що не збирається... Тільки цього нам не вистачало.”

Андрій Охрімович:

Чи слід карати телефонну станцію, коли абоненти нецензурно лаються по телефону? Чи треба запроваджувати санкції стосовно телепередавальних центрів, якщо на якомусь телеканалі вийшла програма з неправдивою інформацією? Думаю, відповідь зрозуміла. І знову ж таки, чи повинен бути відповідальним Інтернет-провайдер за зміст мережевого видання? Кримський спікер, комуніст Леонід Грач переконаний, що американська влада має вплинути на провайдера, який підтримує в Інтернеті Веб-сайт www.gracha.net. Детальніше про це – наш кореспондент Володимир Притула.

“Зустрічаючись нещодавно з 2-м секретарем Посольства США в Україні Рене Бібо, голова Верховної Ради Криму Леонід Грач звернувся до американського дипломата з проханням перевірити законність діяльності провайдера, який підтримує веб-сайт www.gracha.net . На думку кримського спікера, американська влада має відреагувати, бо на цьому сайті розміщається неправдива інформація, яка дестабілізує ситуацію в Криму. Леонід Грач повідомив, що вже звертався до США з проханням вплинути на провайдера, але сайт і далі поширює “наклепницькі, образливі матаріали”.

Американський дипломат ввічливо вислухав кримського спікера, але обіцяти нічого не став. А ось керівник Кримського прес-центру IREX Promedia Олег Хоменок заявив, що вважає необґрунтованим прохання Леоніда Грача про перевірку законності діяльності американського Інтернет-провайдера, який розмістив сайт www.gracha.net . За його словами, нерозумно вимагати покарати телефонну станцію, якщо хтось лається по телефону. На думку пана Хоменка, претензії Леоніда Грача до Інтернет-провайдера - недоречні, оскільки це підприємство надає тільки послуги зв'язку.

У Леоніда Грача є конституційні права на судовий захист від поширення недостовірної інформації про нього, однак спікер досі не звернувся до суду з позовом про захист честі і гідності. А тому незрозуміло, якими правовими мотивами могла б керуватися американська сторона, розглядаючи питання про сайт www.gracha.net, навіть, якщо б захотіла, – вважає Олег Хоменок.

Тим часом, адміністратор згаданого сайту Вадим Мордашов повідомив, до кількість відвідувачів www.gracha.net після звернення Леоніда Грача зросло у 10 разів. За його словами, на сайті насправді немає нічого протизаконного – тут лише передруки з різних газет критичних статей про кримського спікера та цитати з його виступів.

Хоча, цілком можливо, що Грача стурбувало розміщення тут плану і фотографій його нового будинку, оціненого фахівцями від половини до двох мільйонів доларів США.”

Андрій Охрімович:

Верховна Рада України у другому читанні ухвалила “Закон про електронні документи та документообіг”. Вчепився за цей факт наш кореспондент Микола Закалюжний. Прокоментувати подію він попросив народного депутата України першого заступника голови комітету з правової політики Ігоря Коліушка:

“Цей закон спрямований на правове врегулювання документів на електронних носіях з тим, щоб вони мали правові наслідки. У більшості країн Європи цей етап вже пройдений. Більш того, вони пішли вже далі. Вони ухвалили закони про електронні цифрові приписи. У нас розділили цю проблему на два закони. Перший Закон про електронний документообіг вже ухвалений. Другий законопроект про електронний цифровий підпис найближчим часом буде внесено Кабінетом міністрів на розгляд Верховної Ради.”

Андрій Охрімович:

“Попри всі проблеми, попри всі найактуальніші нюанси нашого з вами буття, найважливішим лишається відпочинок з користю для себе. Один з кращих варіантів - Інтернет-кав’ярня. Там можна подлубатись у комп’ютері, вимацати павутину, випити компоту з грушками і дізнатись в чому полягає проблема під загальною назвою “Бути, чи не бути Інтернет-кав’ярням”. З директрисою першої в Україні віртуальної кав’ярні “Кібер” Катериною Охріменко бесідує Наталка Катериненко:

“Інтернет-кафе “Кібер” існує всього 4 роки. Скажіть, як Вам живеться в незалежній Україні і наскільки держава допомагає Вам працювати.”

Катерина Охріменко:

“Держава не допомагає, а , навпаки, заважає. Багато Інтернет-клубів сьогодні закрито. За останній час це прогресує, йде масове закриття Інтернет-клубів. Ми також незахищені від цього. У будь-який час може прийти людина і наказом закрити нашу справу. І вирішується це не цивілізовано, а жорсткими адміністративними методами.”

Наталка Катериненко:

“З чим пов’язане таке масове закриття Інтернет-клубів?”

Катерина Охріменко:

“З використанням неліцензійної продукції, мова йде про ігри. До того ж, клубами користуються неповнолітні діти. Часто це відбувається уночі, бо нічний час дешевше. Атмосфера в клубах несприятлива для дітей, і влада закриває клуби. Проте діти лишаються кинутими напризволяще, а Інтернет-кафе – це не найгірший спосіб проведення часу. Треба шукати компроміс. Щоб відкрити Інтернет-кафе, треба вкласти дуже багато грошей, і коли влада приходить і в одну хвилину позбавляє ліцензії на діяльність, і не дає права підприємцю повернути свої гроші, - це неправильно.”

Наталка Катериненко:

“Хто найбільше користується вашими послугами?”

Катерина Охріменко:

“Послугами нашого Інтернет-кафе на 80% користуються іноземці, трохи студенти, люди, яким Інтернет потрібний для роботи... Бар розширює клієнтуру. У нас створені гарні умови, завжди є кава, вода, сік”.



Наталка Катериненко:

“Які перспективи в Інтернет-кафе?”

Катерина Охріменко:

“Ніяких особливих перспектив ми не бачимо. Усе дуже дорого. До того ж ми не можемо встановити реальну ціну за годину, бо клієнт вважає, що 8 гривень за годину – це дорого. Він не розуміє, що ці гроші не компенсують наші витрати....”

Андрій Охрімович:



Отак воно. Відбулось. На душі мир і спокій. Кожен випуск “Інтернет-майдану” додає мені сил, впевненості і втіхи за тебе, дорогий слухачу. Мені здається, що ти не даремно провів час. Принаймні, мені дуже хочеться, щоб так було. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG