Доступність посилання

ТОП новини

На Близькому Сході розпочалася війна?


На Близькому Сході розпочалася війна?

Прага, 21 лютого 2002 – Чимало європейських політиків вважають сьогодні, що ситуація на Близькому Сході «погана, як ніколи», і як заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Піке, тут «практично вже стан війни». Нагадаємо, що Іспанія нині головує в ЄС і точка зору її політиків щодо ситуації між Палестинської автономією та Ізраїлем нині звучить у руслі заяв європейської спільноти. Що може припинити наростаюче кровопролиття в Регіоні?

Ухвалена вчора пізно увечері заява керівництва ЄС різко засуджує наростання тероризму і насильства на Близькому Сході, де «за останні дні кількість загиблих і поранених: включно з беззахисними жінками і дітьми, сягнула катастрофічних масштабів». В документі ЄС міститься заклик до Ізраїлю і керівництва ПА негайно здійснити заходи з припинення протистояння та відновлення мирних переговорів.

Той же міністр закордонних справ Іспанії відзначив, що « з того часу, як Ізраїль поставив питання про безпеку, ситуація на Близькому Сході ніколи ще на була такою напруженою». Хосе Піке також додав, що «деякі країни досить чутливі до критики з боку США на адресу позиції Європи стосовно Близького Сходу», а тому раніше схвалений план Франції з врегулювання у регіоні був відхилений.

Нагадаємо, що сьогодні у Мадриді відбувається зустріч прем’єр-міністра Іспанії Хосе Марії Аснара з главою уряду Ізраїлю Арієлем Шароном. Пізніше Аснар зустрінеться з міністром закордонних справ Ізраїлю Шимоном Пересом. Щодо заклику Ясіра Арафата підтримати його пропозицію про скликання Ради Безпеки ООН Піке висловився: «можливість такої зустрічі має бути прийнята до уваги».

Тим часом ескалація насильства у регіоні триває. Сьогодні спостерігалося розширення військової операції Ізраїлю в секторі Ґаза. Унаслідок перестрілок на півдні сектору загинуло щонайменше п’ятеро палестинців і понад 30 було поранено. Сьогодні ж зранку ізраїльтяни завдали повітряного удару по штаб-квартирі глави ПА Ясіра Арафата, зав’язалася перестрілка. Практично відразу ж після цього співробітники палестинських спецслужб заарештували кількох лідерів воєнізованих палестинських формувань підозрюваних у організації вбивства міністра туризму Ізраїлю Рехавама Зеєві.

З одного боку засоби інформації обговорювали рекомендації МЗС Ізраїлю щодо зняття ізоляції з Ясіра Арафата, а з другого – деякі засоби інформації, зокрема, російські, не виключають відставки голови автономії і приходу на місце Арафата більш «поміркованих» палестинських політиків, таких, як голова палестинських законодавчих зборів Ахмед Куреї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG