Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: «Чому Верховна Рада стає такою непопулярною, чому їй не довіряє ані Президент, ані громадяни? Перспективи наступного парламенту». Частина третя


Прямий ефір: «Чому Верховна Рада стає такою непопулярною, чому їй не довіряє ані Президент, ані громадяни? Перспективи наступного парламенту». Частина третя

Марина Пирожук

Зокрема, кілька тижнів тому майже 300 депутатів (здається 282 – ви можете мене поправити) проголосувало за внесення до порядку денного питання про відставку президента. Потім довкола цієї історії відбувалися якісь таємниці. Пане Плющ, Ви казали, що це питання взагалі не ставилося на голосування, а Олександр Мороз твердив, що все таки ставилося. Внесіть якусь ясність

Іван Плющ

Я хочу внести одну ясність. Я вважаю основним «завоюванням» нинішнього парламенту є те, що він допрацював свою, сподіваюсь, каденцію. А Мороз хотів, щоб під час касетного скандалу в нас виникло щось таке, як нові вибори парламенту й президента, або зробити парламентську республіку, щоб перекреслити ту Конституцію, яку за ніч протягував Мороз. Тому в парламенті все діється згідно з Конституцією, законами і регламентом. Якщо в Мороза є якісь зауваження, він повинен був їх оформити, подати у регламентний комітет розглянув би і дав йому відповідь. Я не вважаю це предметом радіо «Свобода», це функції парламентського комітету, який якраз і відповідає за ці питання – як відбувається, коли, при якій явці.

Ольга Буряк

Шановні, в нас слухач.

Слухач

Добрий вечір, Ґаврилов, місто Київ. Дякуючи титанічним зусиллям Кравчука, Мороза, Плюща, Кучми, незалежність проголошено, але не набуто, тому й держава українська не відбулася. Питання до Плюща – чи не бере він на себе особисту відповідальність за той брехливий номенклатурний цинізм, котрий привів до узурпації влади Кучмою?

Іван Плющ

Я не можу брати на себе цю відповідальність, бо Кучму обирав не Плющ. Кучму обрали на повторний термін більше як 16 мільйонів українців. Запитайте їх.

Ольга Буряк

Запитання до політолога пана Дергачова. Конституційною кризою часто називають конфлікт між парламентом і президентом, і часткове пояснення суті цього конфлікту можна знайти в записах майора Мельниченка. Як Ви гадаєте, навіть з тих багатьох епізодів у тих записах про те, де адміністрація Президента намагається тиснути начебто на деяких депутатів, особливо коли йдеться про імпічмент. І колеги пана Плюща Кравчук і Мороз вважають, що процедура відставки президента практично неможлива через брак правової бази. Як Ви гадаєте, пане Дергачов, якби депутати справді хотіли б усунути Кучму від влади, вони могли б напевно в терміновому порядку схвалити закон про відставку або подолати президентське вето, чи не здається Вам, що всі ці кроки з ініціюванням відставки – це просто погрози?

Олександр Дергачов

Нещодавно президент Кучма побажав політичній еліті України позбутися комплексів різних – меншовартості, несамостійності, не самодостатності, я думаю, що це слушне побажання, звичайно, в нас не відпрацьовані юридичні механізми, але погоджуюсь з тим, що насамперед тут велика політика і брак самостійності, самоповаги в багатьох представників політичної еліти. Це позначається й на діях парламенту. Нормальна держава повинна мати механізми відкликання тих навіть найвищих посадовців, які не виконують належним чином власні обов’язки. Без цього просто немає ефективної політики. Механізм політичної відповідальності потрібен не тільки уряду, але якщо подивитися і на Конституцію, нашу політичну практику, в нас Президент поза всякою критикою, і, на жаль, це не на користь йому самому. Думаю, що новий склад парламенту має деякі шанси, якщо дивитися на програму тих партій, які мають реальні шанси потрапити до парламенту, то там є досить обережні, але все ж таки натяки на те, що потрібно добудувати частково Конституцію, впорядкувати відносини між парламентом, його більшістю і урядом, і розібратися, якою мірою за цю сферу виконавчої влади має відповідати Банкова, а наскільки уряд як такий.

Марина Пирожук

Останнє запитання до пана Плюща. Учора Ви категорично заявили, що не бачите сенсу в збиранні позачергової сесії на прохання Олександра Жира, який вважає, що саме ВР має спонукати відповідні інституції поставити останню крапку в справі вбивства журналістів, побиття народного депутата Єльяшкевича? Що все ж таки заважає Верховній Раді визначитися у цих питаннях і поставити останню крапку?

Іван Плющ

Я, Плющ, - Голова Верховної Ради і регламентний комітет вносили пропозиції до календарного плану роботи 9 сесії, і там був такий пункт, що дозволити Голові Верховної Ради скликати позачергове засідання за його пропозицією. Саме Мороз на погоджувальній раді перед 9 сесією виступив і сказав, що давайте ми оці три тижні, що пропонувалися – тиждень у лютому і два в березні, пленарних – розведемо по одному, один у березні, один у лютому і один – у квітні, де б ми могли прозвітувати. І ухвалила ВР постанову, якою затвердила календарний план Верховної Ради, і Плющ як Голова не має права відступити від цієї постанови.

Марина Пирожук

Виходить, що Мороз винний і зволікає вирішення цієї проблеми.

Іван Плющ

Так, він тоді не зрозумів, яку він вніс пропозицію – що тепер такого права у Голови немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG