Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Росія – Чечня. Російська православна церква


Афганістан. Росія – Чечня. Російська православна церква

Прага, 25 лютого 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати труднощі, з якими зіштовхнулося афганське перехідне керівництво, і закликають західні країни збільшити кількість миротворчих сил в Афганістані. Серед інших актуальних тем коментатори порушують триваючі репресії російських військ проти цивільного населення в Чечні, а також конфлікт між Ватиканом і Російською православною церквою.

Коментуючи у британській газеті «Файненшл таймс» дальше загострення міжусобиць в афганських провінціях і безпомічність перехідного уряду в Кабулі, представник міжнародної організації Карнеґі Ендовмент для міжнародного миру Анатоль Лівен підкреслює, що нинішній тимчасовий уряд в Кабулі не є продуктом внутрішніх міжетнічних процесів в Афганістані, а міжнародних домовленостей, досягнених в Бонні. Тим часом Гамід Карзаї очолив це керівництво з волі Заходу і після західних зобов’язань надати Афганістанові широку економічну допомогу, яка мала би тривати, за словами автора, не кілька місяців, а роки. Із цієї причини, як наголошує Лівен, Західні країни зобов’язані дотримати своїх обіцянок. Крім того, веде далі автор, Захід повинен бути готовий утримувати в Афганістані свої миротворчі сили так довго, як він готовий залишати їх а Балканах. Іншими словами, утримувати миротворців не до так званих «вільних і чесних виборів», а доти, доки існуватиме загроза відновлення громадянської війни.

Тим часом коментатор газети «Вашингтон пост» Фред Гаятт порушує проблему американсько-російських взаємин у контексті триваючої війни в Чечні. Автор критикує президента США Буша за його мовчазну згоду на жорстокості і злочини російських військ проти чеченського цивільного населення. Вашингтон погодився стриматися від тиску на Москву, пише автор, якщо обидві сторони, тобто Москва і чеченці вестимуть переговори. Проте Москва не веде з чеченцями жодних переговорів. Ще в листопаді минулого року представники обох сторін мали коротку зустріч в аеропорту. Відтоді російські війська посилили так звані чистки в чеченських селах, грабуючи будинки, безпідставно затримуючи і тортуруючи людей. Після цих чисток окремі жителі Чечні щезають безслідно, пише автор. При чому, закінчує коментатор, після того, як Путіну вдалося залякати російські засоби інформації, ні російське телебачення, ні радіо не порушують проблеми Чечні.

Газета «Уолл стріт джорнел» порушує дещо іншу російську проблему: кампанію православної церкви проти Ватикану. Оглядачка газети Джеральдіна Фаґан пише, що конфлікт вибух після рішення Ватикану підвищити чотири католицькі парафії на території Росії до рівня єпархій. Реакція офіційного православного духівництва в Москві була негайна. Ватикан звинувачено у спробах навернути росіян на католицьку віру. Автор підкреслює при цьому, що, попри відокремлення в Росії церкви від держави, російська ієрархія завжди була знаряддям Кремля, захищаючи його інтереси і в радянський період. Приміром, православне духівництво стало на захист воєнної кампанії уряду в Чечні, осудивши водночас удар НАТО по Сербії. Взамін за це, як і протягом попередніх століть, закінчує автор, російські православні ієрархи користуються взаємною підтримкою з боку Кремля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG