Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібен Україні кредит МВФ?


Чи потрібен Україні кредит МВФ?

Прага, 26 лютого 2002 – Чи потрібен Україні кредит МВФ? Після невдалих переговорів з Міжнародним Валютним Фондом у Вашинґтоні, українські урядовці почали дедалі голосніше заявляти, що не потрібен, бо Фонд висуває неприйнятні та незрозумілі умови. Крім того, протягом останніх двох років, коли Україна практично не отримувала фінансування від Фонду, вона довела, що може прожити і без його грошей. Тож наскільки серйозно можна сприймати такі заяви?

Всупереч очікуванням, останні переговори з Міжнародним Валютним Фондом закінчилися для української делегації невдачею. Невирішеним було, фактично, одне серйозне питання – про повернення податку на додану вартість експортерам, але воно виявилося нездоланною перешкодою для віце-прем’єра Василя Рогового. За повідомленнями інформаційних агентств, Василь Роговий вважає, що вирішення проблеми заборгованості за допомогою тих методів, що їх пропонує Міжнародний Валютний Фонд, лише погіршило б фінансові проблеми України, і створило б «нову фінансову піраміду».

На думку відомого американського економіста Андерса Ослунда із Фундації Карнеґі уряд і Міжнародний Валютний Фонд займають дві протилежні позиції з цього питання. Уряд вважає, що махінації з податком на додану вартість сягнули таких масштабів, що уряд має просто відмовитися від повернення цього податку, а МВФ наполягає на тому, що уряд повинен виконувати свої зобов’язання, навіть, якщо він не може відрізнити чесних експортерів від шахраїв.

«Ця справа є дуже таємничою. Звичайно, є випадки шахрайства, пов’язані з ПДВ, бо вимоги щодо повернення податку виглядають занадто великими, з іншого боку, є чесні експортери, які мусять отримати свої гроші за законом», - говорить Андерс Ослунд.

Проте уряду буде складно задовольнити всі вимоги. Грошей на повернення ПДВ в уряду просто немає. Бюджет починає тріскатися по швах уже зараз, а рік щойно розпочався. Проте, якесь компромісне рішення має бути знайдено, вважає аналітик із компанії Eurasia Group Леслі Пауелл. На її думку, підтримка добрих стосунків з Фондом для України занадто важлива, щоб вірити ображеним заявам урядовців, про те, що Україна проживе і без Фонду. «Мені здається, що після виборів, коли з’явиться новий парламент, і буде зрозуміло, чи залишиться цей уряд, якесь компромісне рішення буде знайдено», - говорить Леслі Пауелл із аналітичної компанії Eurasia Group.

Андерс Ослунд також вважає, що незважаючи на те, що Україна зуміла протриматися без кредитів Міжнародного Валютного Фонду майже два роки, відмовитися повністю від співпраці з Фондом, було би нерозумно. «МВФ потрібен Україні з двох причин: по-перше, фонд оцінює і бере участь у формуванні економічної політики, і таким чином утримує цю політику на рейках ринкових реформ, а по-друге, угода з МВФ є важливою передумовою для приходу іноземних інвесторів. Для України буде легше заохочувати прямі та портфельні інвестиції, якщо вона матиме діючу угоду з МВФ», - вважає відомий економіст, колишній радник українського уряду Андерс Ослунд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG