Доступність посилання

ТОП новини

Початок роботи північнокавказької служби радіо Свобода лише відкладено – голова Ради Закордонного Мовлення США


Початок роботи північнокавказької служби радіо Свобода лише відкладено – голова Ради Закордонного Мовлення США

Прага, 27 лютого 2002 – Пристрасті довкола початку мовлення на Північний Кавказ американською радіостанцією Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода не вщухають. Голова Ради Закордонного Мовлення США Марк Натансон заявив, що передачі мовами Північного Кавказу, які радіо Свобода, мало розпочати у четвер, 28 лютого, будуть відкладені, але не на довго. На думку оглядачів, адміністрація президента Буша пішла на поступку Москві всупереч бажанням американського Конгресу.

Марк Натансон, голова Ради Закордонного Мовлення США, заявив, що Рада вирішила відкласти запланований на четвер початок мовлення на Північний Кавказ у зв’язку з «новими ускладненнями» у Чечні.

«Рада провела зустріч з адміністрацією Буша, на якій адміністрація повідомила про нові ускладнення ситуації в Чечні, і після цього Рада вирішила, що варто зачекати із початком передач. Це було наше рішення», - підкреслив Марк Натансон. Проте він запевнив, що відкладення мовлення на Північний Кавказ не потриває довго.

«Я гадаю, що відкладення буде тимчасовим. Адміністрація Буша хоче провести консультації з цього приводу з Конгресом. Після цього адміністрація повідомить нас про розвиток подій на Північному Кавказі. Ми плануємо зустрітися з адміністрацією ще раз через кілька тижнів», - сказав Марк Натансон. Рада Закордонного Мовлення США, яку він очолює, є державним органом, що здійснює нагляд за радіостанціями, які передають передачі за межами Сполучених Штатів.

Американські засоби масової інформації повідомляють, що відкладення передач стало результатом неопублікованого листа заступника державного секретаря США Річарда Армітажа до Ради Закордонного Мовлення, в якому він наголошував, що відкриття Північнокавказької служби могло б виглядати так, ніби США підтримують одну зі сторін конфлікту, і що передачі не потрібно починати доти, доки тривають переговори між росіянами і чеченцями.

На думку деяких американських оглядачів, призупиненням початку мовлення на Північний Кавказ адміністрація президента Буша намагається задобрити російське керівництво. Відомий оглядач із газети Вашинґтон Пост Фред Хаятт говорить, що це ще можна було б зрозуміти, якби переговори дійсно велися. «Але після короткої зустрічі в аеропорту минулого листопада, жодних офіційних переговорів немає», - говорить американський оглядач.

Москва активно виступала проти початку передач на Північний Кавказ, і навіть погрожувала припинити ліцензію російської служби Радіо Свобода, якщо почнуться передачі чеченською, аварською та черкеською мовою.

Проте на думку оглядачів, затримка із початком передач не буде довгою, оскільки адміністрації Буша буде потрібно переконати у небажаності мовлення на Північний Кавказ американський Конгрес, який занепокоєний наступом на свободу слова в Росії та триваючим конфліктом у Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG