Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: «Загострення політичної ситуації в Криму»


Прямий ефір: «Загострення політичної ситуації в Криму»

Київ-Прага, 28 лютого 2002 - У передачі беруть участь (прямий телефонний зв’язок) спікер кримського парламенту, лідер місцевих комуністів Леонід Грач та наш кореспондент Володимир Притула

Юлія Жмакіна (Київ), Зиновій Фрис (Прага)

Зиновій Фрис

Я прошу нашого колегу Володимира Притулу дуже коротко змалювати ситуацію в Криму, на цю хвилину, Володю, що там у вас діється?

Володимир Притула

Насамперед, хочу сказати, що ситуація залишається в Криму загалом, і в місті Симферополі спокійною. На сьогоднішній мітинг на захист Леоніда Грача прийшло не дуже багато людей. За різними даними, від 1 до 2 тисяч осіб, переважна більшість яких – працівники одного з заводів. На Центральному майдані Симферополя зараз триває безстроковий пікет. Я щойно повернувся з майдану, тут виставлено наметове містечко – шість наметів – у якому чергують близько 15-тьох молодих людей (віком десь від 14 до 18 років комсомольці). Як на мене, поки що цей конфлікт кримчан переймає мало. Але хочу сказати, що реакція на зняття Леоніда Грача з реєстрації була досить потужною, самого Леоніда Грача. В ніч на середу, ви знаєте, що кримський виборчком зняв з реєстрації близько тридцяти впливових опозиційних Грачу кримських політиків. Серед них Сергій Куницин, Андрій Сенченко, Людмила Денисова, інші. Й зокрема, та ж Тетяна Красикова, довірена особа якої й домоглася скасування реєстрації спікера. Голова Комітету «Прозора влада» Андрій Сенченко назвав таке рішення абсолютно незаконним і спрямованим на зрив кримських виборів. А Леонід Іванович сьогодні підтвердив останню тезу на мітингу в Симферополі. Там він заявив, що без Грача та без його блоку виборів у Криму не буде. Ще Леонід Іванович як погрозу висловив своє бажання балотуватися у 2004 році на посаду президента. Ну а як на мене, то заяви його найближчих соратників Аксьонова і Безазієва про намір комуністів ініціювати референдум про приєднання Криму до Росії – це якраз свідчить про деяку паніку в лавах прихильників Грача і дає можливість його опонентам говорити про антидержавні настрої кримського спікера. Але загалом хочу сказати, що ситуація в Криму досить стабільна, і як на мене, тут більше хвилі пішли у верхах – і кримських, і київських, і московських.

Зиновій Фрис

Пане Грач, звісно Ви не погоджуєтеся з рішенням суду про зняття Вас з реєстрації. Скажіть, будь ласка, саме з якими пунктами Ви не погоджуєтеся? Що саме порушив суд, чого він, на Вашу думку, не мав робити?

Леонід Грач

(звичайно ж, переклад з руської)

Добрий вечір, я вдячний за можливість, і почну з полеміки-відповіді Володимиру Притулі, який дезорієнтує абсолютно своєю інформацією радіослухачів, насамперед, такими підтекстами, з яких виходить, що мало чи багато вийшло людей, по-друге, чи зачепило це громадські настрої в Криму, чи не зачепили. Питання не в тому, скільки вийшло, скільки треба людей, стільки і виведемо! Питання в тому, щоб їх не вивести на вулицю. І про це Володимир Притула дуже добре знає. І ще. А чому ж Володимир Притула всім не говорить – а з яких причин Центрвиборчком зняв тих, кого він назвав? Ось у цьому саме і є вся відповідь дезінформації, яка останніх півроку триває проти мене. І я дуже шкодую, що Володимир Притула не об’єктивно інформував зараз. Ба більше, хто сказав, що мої неодноразові заяви балотуватися на президента в 2004 році є загрозою?! Це моє громадянське право, а не погроза. І по-друге, я думаю, що це образа від Притули на мою адресу, що «антидержавні настрої». Я, і тільки я (відповідаю радіослухачам і Володимиру Притулі) все зробив, щоб конституювати відносини автономії й держави і йти тільки правовим шляхом. По-третє, я захищаю свої, насамперед, політичні й громадянські права. Це нонсенс в українському законодавстві, що я, громадянин, не маю права на захист вищих судових інстанцій свого права. Я хочу вам сказати, що рішення міського суду Центрального району Симферополя грубо порушило чинні норми Конституції України. Зокрема, статтю 38 і .1, які ґарантують кожному громадянину, в тому числі й мені, право бути обраним до органів державної влади.

Далі буде

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG