Доступність посилання

ТОП новини

Алма-Атинська нарада СНД на тлі американської присутності в Середній Азії


Алма-Атинська нарада СНД на тлі американської присутності в Середній Азії

Прага, 28 лютого – Американська присутність у Середній Азії. Ця тема домінуватиме на завтрашній неформальній нараді СНД в Алма-Ати - регіоні, що до останнього часу належав до російської сфери впливу. Лідери безперспективної, на думку оглядачів, Співдружності збираються дискутувати з питань безпеки в Афганістані й Середній Азії та розміщення американських сил в цьому регіоні.

Роль Росії і Сполучених Штатів на пострадянських теренах. Ця тема викликає особливе зацікавлення після рішення Вашингтона відкрити новий фронт у війні з тероризмом. Про це говорять у зв’язку з відправленням американських експертів і військової техніки до Грузії, де начебто можуть переховуватися рештки загонів "Аль-Каїди". На думку оглядачів, це головна тема неформального самміту СНД в Алмати – колишній столиці Казахстану держави, що підтримує тісні зв’язки з Москвою.

Геополітика в пострадянському регіоні зазнала кардинальних змін після 11 вересня, коли президент Путін погодився американським військам розміститися в зоні впливу Москви. Відомо, що російські радикали обурені можливою довготривалою присутністю Америки в Середній Азії – регіоні стратегічно важливому для Росії через нафту й газ. І ось тепер – новий удар по стратегічним інтересам Москви – можлива військова присутність Штатів у Грузії. Реакція проімперських російських політиків не забарилася. У четвер Голова комітету у закордонних справах російської Держдуми Дмитро Рогозін заявив, що Комітет пропонуватиме парламенту визнати незалежність Абхазії на засіданні 5 березня.

За прогнозами оглядачів, сам же президент Путін використає Алматинську нараду СНД, як добру нагоду нагадати лідерам Співдружності, що американці тут лише гості, і причому не надовго. Традиційно Росія використовувала СНД, щоб зберегти свій вплив на пострадянських теренах, обіцяючи колишнім республікам взаємовигідну економічну співпрацю і гарантії безпеки. Але, сьогодні частіше чуємо розмови про занепадаючий вплив Москви в Середній Азії і на Кавказі – регіонах, де Вашингтон нині реально демонструє захист від тероризму, релігійного екстремізму і контрабанди наркотиків.

Десятиліттями, перебуваючи на задвірках радянської імперії, Середня Азія і Закавказзя хочуть мати більший вплив на світовій арені, а зубожілі республіки регіон потребують фінансової допомоги. І важко не погодитися з тим, що Сполучені Штати здатні запропонувати цьому регіону значно більше, ніж Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG