Доступність посилання

ТОП новини

Чому ж таки зняли з реєстрації Леоніда Грача?


Чому ж таки зняли з реєстрації Леоніда Грача?

Симферополь, 4 березня 2002 - Спікер кримського парламенту Леонід Грач, якого минулого тижня місцевий суд зняв з реєстрації кандидатом у депутати Верховної Ради АРК, заявляє, що це сталося неправомірно, внаслідок тиску певних політичних і кримінальних сил на судову гілку влади. Насправді він, за його ж словами, абсолютно правильно заповнив декларацію про прибутки.

Отже, за що ж зняли Леоніда Грача з реєстрації? Це питання і далі продовжує цікавити кримчан, тим більше, що сам кримський спікер своїми заявами дещо дезорієнтує виборців. Як мовиться у рішенні суду, кандидат у депутати кримського парламенту Грач припустився чотирьох порушень чинного законодавства.

Насамперед, виявилося, що не він особисто заповнював і подавав до окружкому реєстраційні документи, не він отримував підписні листи. Можливо, саме це дрібне порушення потягнуло за собою два більш суттєвих. Як встановив суд, Леонід Грач у декларації про прибутки приховав 40 тисяч гривень, отриманих від продажу старої квартири, за яку загалом було отримано 160 тисяч гривень. Крім того, він занизив на 229 кв. м. площу свого нового будинку, і не вказав господарські споруди площею 99,5 кв. м. І хоч на Заході такі неточності у поданій декларації вважаються більш ніж значним правопорушенням, у Криму багато прихильників товариша Грача переконані, що за таку дрібничку знімати визнаного лідера кримського пролетаріату – не можна було.

Але існує ще одне порушення, якого припустився кримський спікер. Частина 7 статті 3 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК” гласить: “державні службовці можуть бути зареєстровані кандидатами в депутати, якщо на момент реєстрації вони надали до окружної виборчої комісії особисте зобов’язання про припинення виконання службових повноважень на період виборчої кампанії”, кінець цитати. Леонід Грач цього не зробив. Як вважає юрист Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Арсен Османов, лише цього порушення було б достатньо для того, щоб вимагати зняття кандидата з реєстрації.

Як стало відомо з поінформованих джерел, апеляційна скарга, подана кримським спікером до Верховного Суду України повернулася на розгляд до того ж Центрального суду Симферополя, однак його голова Олександр Опанасюк раптово захворів і до четверга на роботу не вийде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG