Доступність посилання

ТОП новини

Американський уряд вважає попередження ядерного тероризму своїм пріоритетним завданням


Американський уряд вважає попередження ядерного тероризму своїм пріоритетним завданням

Н’ю Йорк, 4 березня 2002 - За розпорядженням Білого дому вдосконалені прилади для виявлення ознак радіації розташовано у декілька шарів уздовж державних кордонів Сполучених Штатів, біля стратегічно важливих об’єктів навколо Вашінгтона та американських дипломатичних представництв за кордоном. На відміну від звичайних лічильників Гейгера, що ними вже багато років користуються працівники митної служби, нові надчутливі прилади виявляють гамма-радіацію та нейтронні потоки. Як повідомляє “Вашінгтон Пост”, подібні прилади встановили на своїх кордонах союзні Америці країни, включно із Саудівською Аравією.

У стані підвищеної боєготовності перебувають елітні війська спеціального призначення “Дельта-Форс” із завданням негайно захопити ядерні матеріали, якщо прилади виявлять їхню наявність. Загони “Дельта” мають розпорядження знешкоджувати будь-кого, хто посідає ядерну зброю.

Ці кроки зроблено тому, що Вашінгтон підозрює, що міжнародна терористична організація бін Ладена може посідати зброю масового знищення. Зокрема, розвідка вважає, що терористи мережі Аль Каїда могли придбати ядерну боєголовку тактичного призначення з радянського арсеналу або збагачений уран у достаній кількості для того, щоб змайструвати примітивну ядерну бомбу. Після кінця Радянського Союзу Москва зняла з озброєння приблизно 10 тисяч одиниць тактичної ядерної зброї, але інвентаризація задокументувала лише частину, за даними “Вашінгтон Пост”.

До того ж, невідома доля так званих валізкових бомб, радянських ядерних присторїв, виготовлених свого часу на завдання КГБ. Генерал Лебедь, коли був секретарем Національної ради безпеки в Москві за президента Єльцина, стверджував, що близько ста портативних бомб зникло зі складів невідомо яким чином.

Вашінгтон також занепокоєний станом охорони пакистанських ядерних секретів та арсеналу. У жовтні минулого року у Пакистані заарештували двох науковців – працівників ядерного проекту, які були в контакті з бін Ладеном. Третій заарештований пакистанський науковець вів переговори з представниками Лівії щодо продажу креслень ядерної зброї. Після повалення режиму талібів у Афганістані американці не знайшли доказів посідання бін Ладеном ядерної зброї чи радіоактивних матеріалів, але, як заявив представник адміністрації, це ще не означає, що терористи їх не мають.

Працівники Ради національної безпеки розробляють варіанти на випадок ядерної кризи. Президент Джордж Буш настільки стурбований можливістю ісламського атомного тероризму, що вважає відвернення такої загрози своїм найголовнішим пріоритетом.
XS
SM
MD
LG