Доступність посилання

ТОП новини

Македонська полiцiя у суботу лiквiдувала сiмох терористiв, якi, за офiцiйним повiдомленням, прибули з Пакистану


Македонська полiцiя у суботу лiквiдувала сiмох терористiв, якi, за офiцiйним повiдомленням, прибули з Пакистану

Бєлград, 4 березня 2002 – Масмедiа у Скоп’є у суботу вранцi драматично повiдомляли про низку iнцидентiв та велику кiлькiсть жертв. Через кiлька годин виявилося, що у п’ятницю ввечерi неподалiк Тетова поранення за нез’ясованих обставин отримало двоє полiцейських. У суботу ж, неподалiк села Люботен, що на десять кiлометрiв вiд столицi, полiцiя лiквiдувала сiмох терористiв. Мiнiстр внутрiшнiх справ Любе Бошковський заявив, що в них виявлено пакистанськi паспорти й велику кiлькiсть зброї, боєприпасiв, вибухiвки та унiформи з ознаками Армiї визволення Косова. Терористи, за словами мiнiстра, прибули iз закордону й планували низку нападiв на урядовi iнституцiї у Скоп’є та на дипломатичнi представництва захiдних країн.

Полiцiя цим разом ймовiрно мала докладнi iнформацiї й чекала терористiв неподалiк кордону ранiше нiж вони встигли зв’язатися з ким-небуть у Македонiї, якщо взагалi мали спiвробiтникiв. Нагадаємо, що наприкiнцi лютого полiцiя заарештувала чотирьох громадян Йорданiї в яких, як пише преса, виявлено плани нападiв. Не знаючи про долю своїх спiльникiв, друга група вiльно їхала в напрямку Скоп’є й попала в полiцейську засiдку. За офiцiйними даними, в акцiї взяло участь лише четверо полiцейських. Вони обстрiляли машину в якiй були терористи й усiх лiквiдували на мiсцi.

Мiнiстр Бошковський зазначив, що йшлося про iзольовану групу чужинцiв, якi не були пов’язанi з етнiчними албанцями в країнi. Вiн назвав безпiдставними чутки, що албанцi на початку весни планують розпочати нове повстання. Проте, прем’єр-мiнiстр Любчо Ґеорґiєвський у недiлю, в iнтерв’ю грецькiй газетi “То вiма”, ствердив, “що березень i квiтень будуть критичнi мiсяцi”, оскiльки терористи планують низку нападiв у Македонiї, Косовi й на пiвднi Сербiї. Лише вiд рiшучостi мiжнародного спiвтовариства залежить чи екстремiсти розпочнуть акцiї й на пiвночi Грецiї, попередив Ґеорґiєвський. Отож, голова уряду й мiнiстр полiцiї, яких оглядачi у Скоп’є вважають полiтичними яструбами, по рiзному бачать ситуацiю.

Бiльш цiкавим та навiть загадковим є факт, що македонськi масмедiа вже у недiлю перестали згадувати iнцидент з терористами. Не оприлюднено їхнiх iмен та iнших подробиць. Представники захiдних посольств коротко заявили, що не знають про плани терористiв та – що невiдомо чи йшлося про громадян Пакистану. Вбитих поки що не iдентифiковано.

Здається, що й уряд i партiї етнiчних албанцiв i мiжнароднi чинники у Скоп’є суботнiй iнцидент чомусь вважають майже дрiбницею, яку треба якомога скорiше забути. Можливо, що семеро анонiмних рушили в авантюру на власну руку та, що їхня лiквiдацiя мала б стати пересторогою усiм, хто бере в руки зброю без дозволу полiтичних чинникiв. Iншими словами, це могло б означати, що як слов’янська сторона, так i етнiчнi албанцi та певнi iноземнi служби контролюють свої парамiлiтарнi угруповання й не дозволяють нiкому четвертому, щоби втручався в боротьбу за владу i розподiл ринку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG