Доступність посилання

ТОП новини

Черговий скандал довкола білоруських зв’язків з Іраком: американські звинувачення підтвердив заступник Павла Бородіна


Черговий скандал довкола білоруських зв’язків з Іраком: американські звинувачення підтвердив заступник Павла Бородіна

Мінськ, 5 березня 2002 - Намагаючись спростувати численні західні публікації про білоруську торгівлю зброєю з державами-терористами, заступник державного секретаря "союзної держави Білорусі та Росії" Сергій Калашніков підтвердив найбільш свіжий та серйозний факт - навчання в Мінську ірацьких військовців. Це відбулося майже відразу після попередження речника Держдепартаменту США Ричарда Баучера про можливість запрвадження санкцій проти Білорусі з причини її зв’язків з Іраком.

Заступник Павла Бородіна Сергій Калашніков в ефірі радіостанції "Ехо Москви" так захищав режим Аляксандра Лукашенки від нападів з боку США, що взяв та зовсім несподівано підтвердив головне американське звинувачення на адресу Білорусі.

Білорусько-російський віце-держсекретар Калашніков заявив, що, цитую, "комісія Держдепу на чолі з помічником заступника держсекретаря (мається на увазі американського), яка відвідала Білорусь в середині лютого, винайшла лише один факт, що в Міньску навчалися ірацькі льотчики, які, до речі, не закінчили навчання, о досить швидко поїхали назад на батьківщину".

Про навчання ірацьких громадян у Військовій академії Білорусі ще минулого жовтня писала "Белорусская деловая газета", яка видрукувала списки цих курсантів. Після цього офіційний Мінськ завжди спростовував навіть факт перебування іракців у Мінську, які після газетної публікації справді швидко з"їхали. Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка в свіжому інтерв’ю американській газеті "Wall Street Journal" теж спростував повідомлення про іракців та заявив, цитую: "Ірацькі фахівці не навчаються у військових навчальних закладах Білорусі. І раніше не навчалися".

Проте заступник Павла Бородіна, віце-держсекретар союзної держави Білорусі та Росії Сергій Калашніков цю заяву Лукашенки спростував і визнав, що іракці в Мінську були. Для офіційного Мінська це було дуже несподівано. Ось як прокоментувала слова Калашнікова речник білоруського президента Наталля Пяткевіч:

“Ну, це проблеми Калашнікова. І я в принципі не читала й не знаю, що він сказав та як він сказав. Те, що сказав президент, -- це однозначно й загальновідомо".

Президентського прес-секретаря підтримує її колега з білоруського МЗС Павал Латушка:

"За камэнтаром самой заявы, якую зрабіў спадар Калашнікаў, мы б параілі зьвярнуцца да самога спадара Калашнікава”.

Што тычыцца той інфармацыі, якую ён распаўсюдзіў, то мы хацелі б абсалютна адназначна яшчэ раз падкрэсьліць, што Беларусь не навучала ірацкіх вайскоўцаў. Такіх плянаў у Беларусі няма й на будучыню".

Заявив речник білоруського МЗС Павал Латушка. Тим часом до Білорусі терміново вирушив сам державний секретар білорусько-російської союзної держави Павел Бородін. Його ж заступник Сергій Калашніков, кажучи про навчання в Мінську ірацьких льотчиків, заявив, що Білорусь жодних міжнародних угод не порушила, тому що, цитую, "немає жодної угоди про те, що, наприклад, не навчати ті або інші кадри". "Йдеться про підвищення кваліфікації ірацьких льотчиків. До того ж це ситуація, коли цю програму не було реалізовано".

Це добре пояснив помічник заступника іншого держсекретаря – американського. Стивен Пайфер, перед від’їздом з Мінська до Києва, заявив журналістам, що іракців можна навчати у військовій академії лише заради одного - щоб вони змогли збивати американські літаки, які патрулюють заборонену для польотів зону в Іраку.

Мабуть, щоб догодити офіційному Мінськові, Сергій Калашніков також заявив, що торгівля зброєю в Білорусі почалася ще за часів Шушкевіча. Ось як реагує на це перший глава незалежної Білорусі Станіслав Шушкевіч:

"Ведаеце, гэта быў зусім іншы гандаль зброяй. На тэрыторыі Беларусі засталося многа стралковага ўзбраеньня, артылерыйскіх снарадаў, якія хацелі купляць і, дарэчы, танна маглі купляць (і навогул мы павінныя былі ад іх пазбавіцца) нейкія структуры былога Савецкага Саюзу.

Напрыклад, зьвяртаўся да нас Таджыкістан з просьбай прадаць стралковую зброю і артылерыйскія снарады. Заўсёды выходзілі на мяне, і я казаў адно й тое ж заўсёды: давайце ўзгоднім гэтую пазыцыю з Расеяй. Калі там тыя сілы, якія ня супрацьрасейскія, і дзе Расея пагаджаецца з тым, каб мы гэта рабілі , — там мы гэта зробім.

Вось быў такі гандаль. І ўрад Кебіча кантраляваўся празь Вярхоўны Савет, ён ня мог паступаць — я б сказаў так — самастойна, насуперак палітычным, стратэгічным і ваенным інтарэсам Беларусі. Што цяпер адбываецца — я ня ведаю".

Проте Станіслав Шушкевіч має непрямі свідчення того, що Білорусь торгує зброєю з Іраком, Іраном та іншими сумнівними режимами:

“Калі я гавару пра ўскосныя сьведчаньні, я гавару пра тое, што бачыў, як тут "абшываюцца", як кажуць па-беларуску, шэраг прадстаўнікоў тых краін, якія мы адносім да тэрарыстычных, да схільных да тэрарызму, і ня ведаю, што ім рабіць у Менску, акрамя як шукаць зброю".

Ця зброя, на думку Станіслава Шушкевіча, є передусім російською, бо тепер в Білорусі сучасної зброї немає -- тут її не виробляють. Колишній голова білоруської Верховної Ради додав, що країна Лукашенки стала добрим каналом для російської зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG