Доступність посилання

ТОП новини

Кримські вибори під загрозою зриву


Кримські вибори під загрозою зриву

Симферополь, 6 березня 2002 - Виборча комісія Криму знімає із себе будь-яку відповідальність за зрив виборів в автономії, якщо ближчим часом не буде проведено ротації частини її членів. Таку заяву зробив голова кримського виборчкому Іван Поляков. І чим далі, тим більше виборча кампанія в Криму скидається на фарс.

Мітинги, погрози референдумом, встановлення наметових містечок на майданах міст, крадіжки і підміни реєстраційних документів кандидатів у депутати, невиконання рішень суду – це починає нагадувати не політичний процес, а якесь театральне дійство. Але, хоч усе це й схоже на фарс, та реально вибори в Криму можуть бути зірвані саме Центральною виборчою комісією автономії, робота якої паралізована. За словами голови кримського виборчкому Івана Полякова, який уже тиждень не може зібрати засідання комісії, частина її членів їх просто бойкотує. За кворуму в 10 осіб, реально збираються на засідання 8-9 членів ЦВК автономії.

В Івана Полякова не було іншого виходу, як звернутися до Верховної Ради Криму з пропозицією провести ротацію членів Виборчкому автономії. Зокрема, він пропонує замінити трьох її членів, висунутих блоком Грача. Зважаючи на останню обставину, стає зрозумілим, чому президія Верховної Ради Криму, повністю контрольована комуністами, у вівторок навіть не розглядала цього звернення і не включила питання про ротацію членів кримського виборчкому до порядку денного майбутньої сесії.

Голова Громадського комітету “Прозора влада” Андрій Сенченко переконаний, що існує чимало свідчень того, що Леонід Грач та його прихильники намагаються зірвати вибори до кримського парламенту. Таким чином лідер місцевих комуністів зможе знову балотуватися і претендувати на посаду голови Верховної Ради АРК.

Юрист Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Арсен Османов каже, що крім Верховної Ради Криму жодна інша структура не може вплинути на Виборчком автономії чи змінити її склад. Тож у понеділок представники кримських організацій 16 всеукраїнських партій звернулися до Верховної Ради і Президента України із закликом негайно внести зміни в чинне законодавство, яке б дозволило Центрвиборчкому України безпосередньо контролювати виборчу ситуацію в Криму. У заяві правих і центристських партій, мовиться, що Крим опинився перед загрозою зриву виборів до кримського парламенту. Виборчком автономії ігнорує закон про вибори, а деякі його члени намагаються саботувати її роботу. Один з авторів цього документу, лідер регіонального відділення НДП Сергій Куницин переконаний, що лише Київ може навести лад в Криму і примусити кримську виборчу комісію працювати, причому, працювати об’єктивно. Поки що із столиці жодної реакції на це звернення немає. А деякі місцеві аналітики обережно припускають, що за таким розвитком подій в автономії стоїть саме офіційний Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG