Доступність посилання

ТОП новини

Процес над Слободаном Мілошевичем перед Міжнародним трибуналом у Гаазі, який розпочався місяць тому, постійно привертає велику увагу сербської громадськості


Процес над Слободаном Мілошевичем перед Міжнародним трибуналом у Гаазі, який розпочався місяць тому, постійно привертає велику увагу сербської громадськості

Белград, 7 березня 2002 – В сербських домах голос колишнього президента наразі чути частіше, аніж коли він був при владі. За даними бєлградського Медіа центру, столичні телемережі колишньому президентові щодня присвячують вісім годин. Більшість газет передає повідомлення трьох сербськомовних та західних агентств. Поважні газети про перебіг процесу повідомляють нейтральним тоном. Так звана бульварна преса наполягає на сенсаційних подробицях й намагається зобразити підсудного в якомога кращому світлі. Вона при цьому часто користується навіть спортивною термінологією.

Вже згаданий Медіа центр у середу провів круглий стіл на тему гаазького процесу. Учасники, зокрема, зазначили, що сербські мас-медіа далеко більшу увагу присвячують поведінці й заявам підсудного аніж свідкам та прокуратурі. На думку експертів, на громадян, зокрема, впливає факт, що Мілошевич говорить по-сербськи та що, неначе досвідчений актор, постійно дивиться в камеру й таким чином звертається прямо до телеглядачів. Замість голосу суддів, свідків та прокурорів глядачі чують голос перекладачів, в якому немає емоційного забарвлення.

Лише Третій канал державного телебачення щодня супроводжує процес коментарями експертів та громадських діячів. Вони постійно нагадують, що процес не футбольний матч та, що суд бере до уваги не враження, а лише факти. Мілошевич і перед судом перекручує факти, повідомляє газета “Данас” й подає низку прикладів. Екс-президент, скажімо, ствердив, що у Косові від 1989 до 1999 року було спокійно; за офіційними даними, протягом згаданого десятиліття в краю загинуло 147 осіб, в тому числі 55 поліцейських. Мілошевич ствердив, що внаслідок натовського бомбардування Косово покинуло десять тисяч хорватів, хоча в провінції стільки хорватів ніколи не було. За словами підсудного, НАТО бомбардував Сербію “на велике релігійне свято 13 травня”. Журналісти перевірили й виявилося, що 13 травня 1999 року не було ні православне ні католицьке ні ісламське свято. І так далі.

Оглядачі зазначають, що Мілошевич так само зухвало перекручував факти і в переговорах про врегулювання югославської кризи. Поки його співрозмовники перевірили дані, було вже пізно. Кореспондент однієї газети з Гааги відзначає, що цим разом є вдосталь часу для безстороннього виваження усіх тверджень як підсудного, так і свідків. Все-ж, майже 40 відсотків сербів впевнені, що Мілошевич поки що перемагає своїх суперників перед судом. Одна третина опитуваних звинувачення вважає безпідставними, а лише кожний десятий впевнений, що екс-президент скоїв злочини з яких його звинувачують. Одночасно, 40 відсотків заявляють, що їх не цікавить ні Мілошевич ні Гаазький суд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG