Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі розгорівся новий передвиборчий скандал


У Запоріжжі розгорівся новий передвиборчий скандал

Запоріжжя, 7 березня 2002 - Постановою 77 окружної виборчої комісії скасоване рішення про реєстрацію одразу 9 кандидатів у народні депутати України. Усіх звинувачують у недостовірності відомостей, вказаних у податкових деклараціях. Обурені кандидати одностайно звернулися до суду.

1-го березня пізно ввечері до окружної виборчої комісії 77-го виборчого округу надійшли висновки Державної Податкової Адміністрації України в Запорізькій області щодо наданих відомостей про майно та доходи кандидатів у народні депутати та членів їхніх сімей. Декларації перевірялися упродовж 30 днів.

Запорізькі податківці довели, що працювати вони вміють – у наданні неправдивої інформації звинуватили одразу 10 кандидатів у депутати. Щоправда, один з них, “хлібний барон” Юрій Чекальський, кілька днів тому вже повідомив про те, що знімає свою кандидатуру. Рішення щодо долі інших ухвалювали члени окружкому. Увечері в понеділок 13-ма голосами “за” при 4-ох “проти” рішення про реєстрацію кандидатів, які потрапили до “чорного списку” податківців, було скасоване. Таким чином, від участі у виборчих перегонах усунено 9-ох осіб. Серед них – тіньовий хазяїн опозиційного телеканалу “ХОРТИЦЯ” Володимир Кальцев, який вже близько року веде запеклу боротьбу з мером Запоріжжя Олександром Поляком. У тенета податківців потрапили також член НРУ Михайло Калиняк та скандально відомий у Запоріжжі юрист Олег Кильдюшкін. Їх звинувачують у приховуванні грошових прибутків, авто та цінних паперів.

Голова окружкому Марина Макарова впевнена, що комісія мала всі підстави для ухвалення рішення про скасування реєстрації кандидатів. У законі України “Про вибори” вказано, що у разі виявлення суттєвих порушень в інформації, наданій кандидатами у народні депутати, їх можуть зняти з перегонів. Щоправда, які ж саме порушення вважаються суттєвими, закон не каже. Кандидати не згодні з рішенням комісії і вже направили позови до суду. Хто є відповідачем - окружком чи податкова - наразі невідомо.

У прес-центрі податкової адміністрації в Запорізькій області прокоментувати останні події навколо скандалу відмовились. Фіскали стверджують, що не мають права розголошувати будь-яку інформацію щодо податкових декларацій. Більше того, працівники прес-центру кажуть, що обласна податкова взагалі не перевіряла кандидатів: цим, начебто, займалися виключно районні служби. Голова окружкому запевняє, що перевірку здійснювала все ж “область”. У постанові про зняття кандидатів вказано, що рішення ухвалене на підставі результатів перевірки декларацій саме обласної податкової адміністрації.

Утім сьогодні це вже несуттєво. І податківці, і кандидати, і члени комісії чекають на рішення суду, яке має поставити остаточну крапку в цій справі. Судове рішення буде оприлюднене упродовж 5-ти днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG