Доступність посилання

ТОП новини

Кучму і Марчука знову звинувачують у нелегальній торгівлі зброєю: хронологія 7-го березня


Кучму і Марчука знову звинувачують у нелегальній торгівлі зброєю: хронологія 7-го березня

Прага, 7 березня 2002 - В Україні звучать нові звинувачення про причетність вищих посадових осіб до нелегальної торгівлі зброї. У списку підозрюваних президент Леонід Кучма і секретар Ради національної безпеки та оборони Євген Марчук. Ці політики, зі свого боку, рішуче відкидають такі закиди.

7 березня з трибуни Верховної Ради голова тимчасової слідчої комісії з розслідування резонансних злочинів Олександр Жир заявив, що президент України можливо був зацікавлений у смерті головного куратора торгівлі зброєю в Україні Валерія Малєва, який загинув в автомобільній катастрофі раніше цього тижня.

"Комісія отримали матеріали, які засвідчують про участь президента України у поставках зброї до держав щодо яких є відповідні рішення міжнародних організацій. Я не буду більше поширювати обсяг цієї інформації. Ця інформація, на жаль, випливає із тих же записів, де йде розмова між президентом України і Малєвим. Про наявність таких документів в комісії президенту чотири дні тому достеменно було відомо." І, як каже Жир, зараз ніхто не може точно сказати, що ж саме відбулося з генеральним директором "Укрспецекспорту." Жир твердить, що в нього є і матеріали, які можуть пролити світло на смерть охоронця голови Верховної Ради України Івана Плюща: "Один з Ваших охоронців, який загинув, мав велику кількість інформації стосовно записів у кабінеті президента. "

На закид про можливу причетність Кучми до смерті Малєва блискавично відреагувало Міністерство внутрішніх справ України. За свідченням його речника, версія про те, що аварію організували навмисно безпідставна, оскільки Малєв сам виїхав на смугу зустрічного руху і внаслідок цього зіткнувся з автомобілем "Камаз."

Якою б не була правда, ця смерть може мати непередбачені наслідки для торгівлі зброєю в Україні, вважає наш військовий оглядач Сергій Згурець:

"Фактично, це спровокує боротьбу за право контролювати збройові фінансові потоки. На тлі парламентських і президентських виборів контроль над фінансовими потоками, будь-якими потоками, збройовими нафтовими чи іншими, може мати вирішальне значення, це коли ми говоримо про внутрішньополітичний аспект. З іншого боку, країни, які контактували з Україною в галузі імпорту чи експорту озброєнь так само зроблять паузу. Вони мають оцінити, яким чином інша особа буде проводити політику і чи справді ця особа буде так само передбачуваною як був колишній гендиректор "Укрспецекспорту" Валерій Малєв. Нагадаю, що призначення на цю посаду здійснюється за згодою президента України, бо це дуже відповідальна посада.

А до Леоніда Кучми тим часом 7 березня звернулися низка українських мас-медіа з проханням відправити у відставку секретаря Ради національної безпеки та оборони України. Євген Марчук, кажуть вони, є організатором злочинної групи, яка на початку 90-их років нелегально торгувала зброєю в Україні, Франції, Австрії і Бельгії. Такий висновок нібито міститься у вироку італійської прокуратури за 5 березня у справі Дмитра Стрешинського, якого судили в місті Турині. До Кучми звернулись керівники газет "Киевский телеграф," телекомпанії "Ера" та інтернет видання "Версии.сом," що їх пов‘язують з родиною Деркачів, яка відкрито протистоїть Марчукові. Посольство України в Італії наразі не може підтвердити дані мас-медіа про секретаря РНБО. Прес-аташе Марина Михайленко: "У нас зараз нема тексту цього вердикту судді, так що як я можу знати, що там є, а чого нема."

Сам Марчук, неодноразово відкидав закиди на свою адресу і каже, що це реакція на його зусилля навести порядок в діяльності низки комерційних структур. На захист Марчука, зокрема, виступає і голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Кармазін. В інтерв‘ю Радіо Свобода він зауважив:

"Я не вважаю доведеним факт причетності Марчука. Більш того, в мене є факти абсолютно зворотні. І ті політичні сили, які якраз звинувачують Марчука, якраз самі займалися торгівлею зброєю. Можна допитати самого Марчука. І я дивуюся, чому це не зробили. Можна це було зробити не тільки в Італії. Дати окреме доручення і допитати його тут в суді."

На підтримку і Марчука, і Кучми вже виступив посол Росії в Україні Віктор Черномирдін. Він висловив обурення почутим, додавши, що поява нових звинувачень пов‘язана з виборами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG