Доступність посилання

ТОП новини

Міста світу: навколишнє середовище і якість життя


Міста світу: навколишнє середовище і якість життя

Прага, 12 березня 2002 – У понеділок міжнародна консультаційна компанія Вільяма Мерсера «Гюмен рісорсес консалтансі», яка займається дослідженням людських ресурсів і якості життя у різних країнах і містах світу, оприлюднила щорічний звіт, згідно з яким перші місця зайняли європейські міста. За багатьма показниками їм дорівнює також низка міст Північної Америки й Австралії.

В оцінці якості життя у різних містах світу компанія Мерсера застосувала 39 різних критеріїв, серед яких політична й економічна стабільність, медична опіка, чистота повітря й загалом навколишнього середовища, громадський транспорт, торговельна мережа, школи, рівень злочинності, житлова ситуація та інші елементи, з яких складається якість життя. За словами одного зі старших дослідників компанії Мерсера Сладжіна Паракатіла, хоча в порівнянні з минулим роком автори звіту ствердили незначне зростання якості життя, все ж таки, на їхню думку, і далі залишається величезна різниця в соціальних умовах і дальших критеріях якості життя між найкрупнішими західними містами і містами країн третього світу. Ця різниця передусім торкається комфорту життя, гігієни й особистої безпеки. Цих елементів явно бракує у країнах третього світу, особливо в тих, що переживають перманентну політичну й економічну нестабільність.

Перші два місця у першому десятку списку Мерсера, який охоплює 215 найбільших міст світу, займають Цюріх і Відень. Далі ідуть Ванкувер, Сідней, Женева, Франкфурт, Копенгаген, Хельсінкі, Берн і завершує десяток Мюнхен. Проте у дальших десятках теж переважають західноєвропейські міста. Останню сотню у списку Мерсера займають міста країн третього світу, включно зі столицями цих країн. У звіті згадано Браззавіль (останній у списку), Хартум і низку інших африканських та азійських міст, серед яких Багдад. До речі, Лондон займає 41-ше місце у списку, поряд із Вашингтоном і Нью-Йорком. Тим часом Токіо на 25-му місці, Париж на 31-му, а Гонґ-Конґ на 69-му.

Коментуючи цьогорічний звіт, журналісти зазначають, що спочатку компанія Мерсера приготувала його для допомоги мультинаціональним компаніям визначати доплату своїм відрядженим працівникам до тих або інших міст світу. Однак, звіт став документом, який дає низку характеристик містам, а з ними і країнам світу й відображує їхній економічний, політичний та екологічний стан.

Компанія Мерсера підготувала окремий звіт, який дає оцінку навколишнього середовища міст світу. У цьому списку передують північноамериканські міста, серед них на першому місці канадське місто Калґарі. До першої десятки увійшли також Оттава, Мінеаполіс та інші міста. Екологічно найбруднішою виявилася столиця Мексики Мехіко, за нею ідуть Баку, Алмати, Дака і Нью-Делі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG