Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться комерціалізація нафтопроводу “Одеса-Броди”? Підсумки досліджень


Чи відбудеться комерціалізація нафтопроводу “Одеса-Броди”? Підсумки досліджень

Київ, 12 березня 2002 - Можливо, 11 березня 2002-го року увійде до сучасної історії України як день, коли один з найбільших проектів євро-азійського нафтотранспортного коридору – нафтопровід “Одеса – Броди” – отримав першу позитивну комерційну оцінку.

Фахівці компанії “Halliburton Kellogg” і “CERA” (Великобританія – США) повідомили, що цей “нафтовий коридор” викликає зацікавлення міжнародних ділових кіл, у першу чергу – великих нафтопереробних підприємств Європи.

Дані компанії провели дослідження європейського споживчого ринку нафти на замовлення всеукраїнського акціонерного товариства “Укртранснафта”, “хрещеного батька” нафтопроводу “Одеса – Броди”. За словами торговельного радника Посольства США в Україні Кена Фекфакса, мета проведених досліджень - підтримати комерціалізацію нафтопроводу, долучити європейських та американських інвесторів до нафтотранспортної галузі України.

Кен Ферфакс продовжує:

“До робочої групи, окрім представників “Halliburton Kellogg” і “CERA” та американського посольства, входять віце-прем’єр України Олег Дубина та експерти Європейського банку реконструкції та розвитку і польської корпорації “Golden Gate”.

Річна пропускна спроможність першої черги євро-азійського нафтового коридору (включаючи нафтопровід “Одеса – Броди”) становитиме від 9 до 14,5 тонн нафти.

У нафті, яка йде цим шляхом, зацікавлені австрійська компанія “OMV” та “Ceska Rafineria”. Свої пропозиції до створення міжнародного консорціуму з управління нафтопроводом подала відома корпорація “Exxon Mobil”. Зрозумілий і інтерес Польщі: нині один з проектних інститутів визначає маршрут, яким буде продовжено нафтопровід «Одеса – Броди» у напрямку Плоцька.

Остаточні результати досліджень комерціалізації нафтового коридору “Одеса – Броди” американські фахівці мають намір оприлюднити 10-го квітня у Києві. А “Укртранснафта”, за повідомленням її прес-служби, готує бізнес-план з модернізації нафтопроводу “Дружба”, що з часом дозволить збільшити обсяг транспортування нафти у напрямку “Дружба – Адрія”, або ж, у разі потреби, розділяти каспійську нафту (яка йтиме нафтопроводом “Одеса – Броди”) та російську нафту марки “urals”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG