Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Словаччина Чи стане Словаччина членом НАТО? Відповідь на це запитання поки-що прихована за складними передвиборчими процесами в країні


Чи стане Словаччина Чи стане Словаччина членом НАТО? Відповідь на це запитання поки-що прихована за складними передвиборчими процесами в країні

Прага, 12 березня 2002 - Вибори до Народної Ради – Парламенту в сусідній Словаччині мають відбутись наприкінці жовтня, тобто за три тижні перед саммітом НАТО, відкриття якого заплановане на 21 листопада цього року в Празі. За прогнозами найбільшими фаворитами є країни Балтики і Словацька Республіка, інтереси якої досі активно, і слід сказати – небезуспішно, захищала Вішеградська група, тобто Чехія, Угорщина і Польща.

Так було донедавна, аж поки не стало очевидним, що значні акції на перемогу у парламентських виборах все більше дістаються до рук Владіміра Мечіара – колишнього прем’єра і незмінного голови пролівого Руху за демократичну Словаччину. Партія цього політичного лідера, незважаючи на правління право орієнтованого коаліційного уряду, не втратила, а навпаки, зміцніла в опозиції й нині користується підтримкою більше, ніж третини виборців. Іншими словами, в разі розвитку такого сценарію над Словаччиною виступає тінь недовіри і сумнівів, з якими до НАТО дорога може закритись.

Річ у тім, що на Заході, передусім – у Сполучених Штатах Америки Владімір Мечіар і досі вважається політиком, схильним до недемократичних способів правління. Не допомогли йому ні нещодавні прихильні заяви щодо вступу країни до НАТО, ні запевнення у вірності. Американський посол в Північно-Атлантичному Альянсі Ніколас Бернс наприкінці лютого заявив: »у НАТО немає місця для антидемократичних рухів чи антидемократичного уряду». Потерпіла крах і спроба Мечіара виїхати до США, щоб там особисто роз’яснити свою позицію у ставленні до НАТО. Він і досі не знайшов у США партнерів для офіційних переговорів, не запропонувала йому підтримки навіть словацька меншина в Америці.

Так назріла проблема, котру намагається вирішувати нинішній уряд Словаччини. Зокрема, його голова Мікулаш Дзурінда невтомно повторяє, що країні потрібен такий кабінет, що здобув би довір’я партнерів, іншими словами - котрий би забезпечив продовження розпочатих інтеграційних процесів. В іншому разі Словаччині загрожує цілковита дискваліфікація з боку НАТО, а це, зрозуміло, потягне значні ускладнення і у вступі країни до ЄС. І генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон не раз закликав словацьких громадян іти на вибори з широко відкритими очима. Минулого четверга Робертсон знову наголосив, щоб словаки використали свої вибори і віддали голоси партіям, з котрими Словаччина зуміє вступити до НАТО.

До ситуації, що склалась у зв’язку з ймовірною перемогою у виборах пролівих сил на чолі з Мечіаром минулого тижня висловився і президент Словаччини Рудольф Шустер. За Конституцією президент, як правило, призначає скласти уряд лідерові партії, котра, здобула перемогу виборах. Як правило, не означає, що так станеться, заявив Шустер. Тобто і словацький президент шукає шляхів, щоб не допустити до політичної ізоляції країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG