Доступність посилання

ТОП новини

Російський чинник українських виборів напередодні зустрічі Путіна і Кучми в Одесі


Російський чинник українських виборів напередодні зустрічі Путіна і Кучми в Одесі

Прага, 13 березня 2002 – У неділю 17 березня відбудеться зустріч президентів України, Росії й Молдови - Леоніда Кучми, Володимира Путіна і Володимира Вороніна. Але найбільшу увагу оглядачів, звісно, привертатимуть переговори українського і російського лідерів, очевидно вже останні перед виборами в Україні. Сьогодні навряд чи хтось заперечуватиме, що на період виборів в Україні Росія приділяє особливо пильну увагу виборчому процесу, і навіть намагається впливати на нього через політ-технологів. На підтвердження цього одна московська газета повідомила про круглий стіл, який днями відбувся в російській столиці і мав назву "Україна на фініші виборів".

Оглядачі як в Україні так і в Росії говорять про те, що для російських акул піару вибори до Верховної Ради – лишень тренування перед головною грою, а саме перед президентськими виборами, які відбудуться через півтора роки. І все ж таки Москва намагається зрозуміти, що нині відбувається у Києві і чим це загрожує Росії? Щоденник "Московскіє новості" повідомив, що Адміністрація Путіна вирішила звернутися з цим запитанням безпосередньо до російських політ-технологів які працюють з Україною, і зібрала їх на круглий стіл у "Президент-готелі". Як пише російська газета, учасники намагалися відповісти на парадоксальне запитання: чому 80 відсотків української еліти налаштовано проти Росії, а 80 відсотків населення – за, і який кандидат на президентських виборах найбільше влаштує росіян?

Ми звернулися до московського аналітика з Інституту Європи Академії наук Росії Аркадія Мошеса: "Я, звісно, не заперечуватиму того, що Москва обговорює, з ким їй працювалося б простіше, але ж головне, що в Україні вперше створено власну фінансову базу для нинішніх, і можливо значною мірою для наступних виборів. Тобто вибори проводяться на українські кошти - головні виборчі блоки змагаються між собою не за допомогою російських спонсорів. Але, це може змінитися тому, що російський бізнес мало цікавить ця Рада, а от президент, звичайно, їх цікавитиме".

Згадана нами газета "Московскіє новості" пише, що на зустрічі з кремлівськими чиновниками російські політ-технологи намагалися запевнити їх, що ідеальним кандидатом для Росії може бути Віктор Медведчук, який дотримується поміркованих лівих поглядів, не належить до команди Кучми і орієнтується на міський електорат.

Про шанси лідера СДПУ(о) далі говорить Аркадій Мошес: "Я маю дуже сильні сумніви, що Медведчук із його нинішніми 9-ма відсотками, дай боже, щоб він і ті одержав від електорату, може взагалі бути кандидатом у президенти. Все ж таки Медведчук досить сильно програє Ющенкові, тим більше він не матиме доступу до адміністративного ресурсу. Отже, я собі не уявляю, щоби Кремль пішов зараз на прямий конфлікт із адміністрацією Кучми, що неминуче, якщо Москва буде підтримувати Медведчука."

Московський аналітик припускає, що на зустрічі 17 березня в Одесі з Володимиром Путіним Леонід Кучма може спробувати домовитися із російським президентом про підтримку Росією про-кучмівського блоку "За ЄДУ", який політологи останнім часом почали називати "адмінресурсом".

Взагалі, незалежні російські оглядачі говорять, що їхні колеги, які зараз працюють з Україною, не сподівалися на такий потужний адміністративний ресурс. Про те, що російські політ-технологи виявилися нездатними протистояти президентському виборчому арсеналу в Україні свідчить провал їхньої кампанії для СДПУ(о).

Продовжує Аркадій Мошес: "Я намагаюся Вам довести, що російський вплив на ці вибори значно менший, ніж у попередні роки, і що російська політ-технологія цього разу виявилася непродуктивною в Україні, оскільки працювати проти адміністративного ресурсу політична технологія не здатна і ще й тому, що спроби копіювання Росії, що мовляв зараз обираємо потрібну нам Думу, а через 3 місяці отримуємо потрібного нам президента, в Україні просто не спрацьовують."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG