Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Югославії, Сербії і Чорногорії сьогодні підписали угоду про перебудову держави, новою назвою якої є – Сербія і Чорногорія


Керівники Югославії, Сербії і Чорногорії сьогодні підписали угоду про перебудову держави, новою назвою якої є – Сербія і Чорногорія

Воїслав Коштуніца, Міло Дюканович і Зоран Джінджич за участю керівника Європейського союзу Хав’єра Солани сьогодні у Палаці федерації у Белграді підписали угоду про перебудову Союзної Республіки Югославія.

Президент Коштуніца зазначив, що політичну угоду мають обговорити парламенти Югославії, Сербії та Чорногорії та, що так звану Конституційну хартію нової держави буде ухвалено до червня.

Сербія й Чорногорія матиме спільний парламент, суд та кабінет міністрів, голова якого одночасно буде главою держави. Сербські рекрути служитимуть військовий строк у своїй республіці, чорногорські – у своїй.

У разі розпаду держави її правонаступницею в міжнародних інституціях та міжнародних угодах буде Сербія, зазначається в угоді.

Офіційною валютою у Сербії буде динар, у Чорногорії євро. Чорногорія матиме окрему митну систему.

Хав’єр Солана зазначив, що врегулювання сербсько-чорногорських відносин сприятиме стабільності в регіоні і Європі та, що Європейський союз надасть повну підтримку й допомогу перебудованій державі.

За його словами, йдеться про початок процесу, який створить умови для приєднання Сербії і Чорногорії до європейських інтеграцій. Керівник Чорногорії Міло Дюканович висловив сподівання, що три парламенти ухвалять угоду й наголосив, що республіка зберегла результати реформ, які її наблизили до Європи.

За його словами, Чорногорія цією угодою не зреклася права на самовизначення. В тексті угоди зазначається, що референдум про незалежність Чорногорії буде відкладено на три роки.
XS
SM
MD
LG