Доступність посилання

ТОП новини

Чому закрили арт-кафе “Остання барикада”?


Чому закрили арт-кафе “Остання барикада”?

Київ, 13 березня 2002 -

Ірина Халупа:

“Наші гості – Олесь Доній, голова арт-клубу “Остання барикада”, кандидат у народні депутати та Андрій Кудін – голова правління закритого акціонерного товариства “Печерський торговий центр”, відомий правозахисник, письменник та бізнесмен, також кандидат у народні депутати.

Арт-кафе “Остання барикада” - дуже популярне місце в Києві. Багато тих, хто хотів і не міг промовляти до громадськості за допомогою засобів масової інформації, тут могли це робити.

Кафе перетворилося на культове місце, зокрема, для україномовної інтелектуальної молоді Києва. Тому вчорашнє закриття кафе викликало широкий резонанс.

Чому закрито це кафе?”

Олесь Доній:

“Дійсно, крім того, що було сказано про “Останню барикаду”, у нас також витупали українські поети, музиканти, а по вівторках ми надавали трибуну для виступу відомим політичним діячам: першим до нас прийшов Олександр Мороз, приходив Ющенко, Кравчук, Хмара.

Тобто, це було єдине місце, де можна було в порядку вільної дискусії задати запитання різним політичним діячам. Єдина умова: вони мають спілкуватися українською мовою. Це не всім подобалося, але з цього великої проблеми не виникало.

Після того, як я був висунутий по Деснянському та Дніпровському районах Києва, округ 214 - почалися проблеми. Два тижні тому була розтрощена моя штаб-квартира, було винесено всю техніку, списки прихильників.

Після того, як, за соціологічними опитуваннями, я вийшов на перше місце, – закрили цю “барикаду”. Те, що це протиправна дія, дуже легко довести.

Тричі змінювалася версія, чому нас закрили. Казали, що у нас шум, бійки. Інша версія: нас закрили за борги, хоча жодної копійки боргів в нас не було.

Можу лише сказати, що наша угода з “Печерським торговим центром” мала діяти упродовж року. Згідно з нею, про закриття мусять повідомити за 30 днів до розривання угоди.

Ми орендуємо приміщення в “Печерському торговому центрі”, а він, в свою чергу, орендує в адміністрації, і тому адміністрації натиснути на “Печерський торговий центр” дуже легко.”

Андрій Кудін:

“По всім пунктах я готовий дати відповідь. Те, що мінялась тричі версія закриття, – брехня. Всі розрахунки заборгованостей задокументовані. І їх приховати неможливою. Я хотів би повідомити, що тимчасове закриття “Останньої барикади” не має відношення ні до політики, ні до свободи слова, ні до опозиції. Це рядова господарська суперечка між двома юридичними особами.

Я підкреслюю, що в “Печерському торговому центрі” є багато приміщень, де пан Доній міг би проводити будь-які політичні та інші заходи, але його це не влаштовує, бо пана Донія цікавлять в даному питанні тільки гроші.

Є певні питання економічного характеру: його бухгалтери мають зробити всі розрахунки з бухгалтерами “Печерського торгового центру”.

Що стосується політики, я сам був гостем у цих виступах, навіщо путати політику і господарську суперечку?!”

Ірина Халупа:

“Пане Кудін, скільки заборговано?”

Андрій Кудін:

“На сьогоднішній день цифра складає, і це дуже добре відомо пану Донію, 141тисяча 874 гривні 76 копійок.

За весь час повинна була бути сплачена сума 167 тисяч 594 гривні 66 копійок. Із них пан Доній заплатив за весь час 25 тисяч 719 гривень 90 копійок. Мені легко говорити, бо, що стосується бізнесу, я оперую фактами і цифрами.”

Олесь Доній:

“Справа в тому, що пан Кудін не є самостійним гравцем. Він може назвати будь-які цифри. Цю цифру я почув тільки вчора. Щомісяця у нас жодної копійки заборгованості не було...”

Андрій Кудін:

“Там де є політика – там політика, там, де її немає, не треба вигадувати. Була фраза в Конфуція: “важко знайти чорну кішку в кімнаті, особливо, коли її немає.” Не треба робити з мене маріонетку... Ось переді мною розрахунки....”

Ірина Халупа:

“Дуже рада, що ви можете тут між собою розмовляти. Ми і хотіли, щоб ви поговорили, між вами є питання, і ви маєте їх вирішити....”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG