Доступність посилання

ТОП новини

УТ-1 найбільше любить "За Єду": новий звіт ОБСЄ


УТ-1 найбільше любить "За Єду": новий звіт ОБСЄ

Прага, 15 березня 2002 – Напередодні виборів державні мас-медіа в Україні надають перевагу лише одному політичному блоку - "За єдину Україну." Такий висновок міститься у новому звіті ОБСЄ про перебіг передвиборної кампанії в Україні, оприлюдненому сьогодні.

Так, зокрема, за оцінкою закордонних спостерігачів, державний телеканал УТ-1 присвячує 40 відсотків найкращого ефірного часу блоку "За єдину Україну". І в цих повідомленнях переважає позитивна тональність. З іншого боку, про ющенківський блок "Наша Україна" на УТ-1 говорять у десять разів менше - лише 4 з половиною відсотки. Приватні мас-медіа в Україні також мають своїх фаворитів, але, за даними ОБСЄ, вони більш об‘єктивні. Так, зокрема, телеканал "Інтер" найбільше любить соціал-демократів (об‘єднаних) і позитивно говорить про них 22 відсотки ефірного часу. "Нашій Україні" в програмах "Інтеру" відведено 10 відсотків часу, але тут вже переважають негативні матеріали. Натомість СТБ, Новий канал і Ютар інформують про діяльність різних політичних сил більш збалансовано. Позитивним є і те, що вперше за історію парламентських виборів в Україні кілька телеканалів проводять передвиборні дебати. Проміжний звіт місії спостерігачів ОБСЄ про українські мас-медіа торкається періоду з 9 лютого по 11 березня.

Є зауваження у закордонних експертів і щодо інших аспектів передвиборної кампанії. Так, зокрема, хоча нове виборче законодавство є кроком уперед, є і серйозні недоліки. По-перше, закон не передбачає участі українських спостерігачів, тут мабуть йдеться про спостерігачів від неурядових організацій. Проблемою є і вибіркові перевірки фінансових документів кандидатів у депутати, бо цей процес є невизначеним і немає часових обмежень. Є проблеми і з втіленням закону на практиці. Хоча закон забороняє членам однієї партії одночасно обіймати посади голови, заступника і секретаря виборчої комісії, такі випадки існують. Найбільше таких порушень з боку пропрезидентського блоку "За єдину Україну," мовиться у звіті ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG