Доступність посилання

ТОП новини

Що означає сенсаційна заява керівника президентської адміністрації Росії Олександра Волошина щодо співробітництва його країни із українськими передвиборчими блоками?


Що означає сенсаційна заява керівника президентської адміністрації Росії Олександра Волошина щодо співробітництва його країни із українськими передвиборчими блоками?

Москва, 18 березня 2002 - Перед відльотом з Одеси, де проходила тристороння зустріч президентів України, Російської Федерації й Республіки Молдова шеф адміністрації президента Росії Олександр Волошин зробив сенсаційну заяву.

За його словами, Росія співпрацює із трьома блоками - «За Єдину Україну», Соціал-демократами Віктора Медведчука та комуністами, як із блоками, які притримуються позиції на розвиток російсько-українських відносин. І Росія не має відносин із блоком «Наша Україна» Віктора Ющенка, бо в цьому блоці є партії, які не є прихильниками розвитку таких взаємин.

Заява, дійсно, може дивувати. Чиновник адміністрації президента Росії говорить про те, що іноземна держава співпрацює з передвиборчими об’єднаннями. Тобто, практично, визнає порушення чинного українського законодавства, а також порушення Російською Федерацією норм міжнародного права.

Як Росія, її офіційні структури можуть співпрацювати з передвиборчими блоками України? Зрозуміло ж як: грішми, політичними консультаціями, інформаційною підтримкою. Однак, все це є кричущим порушенням законодавства, все це є порушенням суверенітету України. Усе це є компрометацією цих виборчих блоків, яка, свідомо чи не свідомо, зроблена Олександром Волошиним.

Навряд чи керівник адміністрації президента України Володимир Литвин, лідер українських соціал-демократів Віктор Медведчук та лідер українських комуністів Петро Симоненко потребують такої «ведмежої послуги». А може і потребують? Адже, як відомо, пан Литвин зустрічався із Олександром Волошиним і саме за його клопотанням Волошин влаштував йому зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним.

Робити вигляд, що України як незалежної держави не існує, що це суб’єкт Російської Федерації, а керівник адміністрації президента Росії людина, здатна розпоряджатися тим, як відбуваються в Україні вибори – це вже не новина.

Однак, варто наголосити, що навіть тоді, коли адміністрація президента Росії втручалася у вибори в суб’єктах Російської Федерації, вона неодноразово зазнавала серйозної поразки.

Адміністрація президента Росії – це лише одна з груп, яка бореться сьогодні за владу в самій Російській Федерації. У цієї групи є свої політологи, свої політтехнологи. Деякі з них активно працюють в українській передвиборчій кампанії, зацікавлені у отриманні грошей від українських передвиборчих блоків у ситуації, коли російські політики, а в Росії зараз не сезон виборів, не потребують їхніх послуг.

І таким чином, Олександр Волошин може лише підтримувати тих людей, на яких він спирається у боротьбі за владу у самій Росії, у жорсткому протистоянні з діючим президентом Російської Федерації Володимиром Путіним та його найближчим оточенням. Адже ми маємо усвідомлювати - позиція Олександра Волошина ще не позиція Володимира Путіна. І може статися так, що найближче оточення діючого президента Росії почне загравати із блоком Віктора Ющенка саме тому, що проти цього блоку виступають їхні найзапекліші опоненти у боротьбі за фінансові джерела у Російській Федерації.

Як би там не було, а заява Олександра Волошина у черговий раз довела, що в Росії зовсім не всі відповідальні політики усвідомлюють як варто поводитися на міжнародній арені, що у російсько-українських відносинах треба мати справу з незалежною державою, а не із суб’єктом Російської Федерації. Що, навіть, якщо під час приватних зустрічей Леонід Кучма і говорить щось Володимирові Путіну про проросійські блоки в українській передвиборчій кампанії – це не означає, що Олександр Волошин має оприлюднювати зміст президентських консультацій в інтерв’ю пресі, так ніби мова йшла про консультації російського президента з підлеглим йому губернатором.

До цього всього російська політична еліта має дійти і, можливо, лише тоді російсько-українські відносини будуть, дійсно, серйозними взаєминами, а не оголошеннями різних там років, декад та свят, як це відбувається останнім часом. І, можливо, тоді ми не почуємо безвідповідальних заяв і будемо знати, що у своїх відносинах із Росією Україна має справу із професійними політиками, а не з аматорами політтехнологій.

А зараз можна лише констатувати – українська політична еліта намагається сформувати партію влади з трьох угруповань: «За Єдину Україну», Соціал-демократи (Об’єднані) та Комуністична партія України. Угруповання, як знаємо з соціологічних опитувань, не найвпливовіші. Однак такі, що підтримуються угрупованням Олександра Волошина, а значить кланом, близьким до першого президента Росії Бориса Єльцина.

Діюча українська влада таким чином намагається розвивати ситуацію за російським сценарієм, адже підтримують ці угруповання саме та група, яка свого часу провела операцію з передання владних повноважень від Бориса Єльцина Володимиру Путіну так, щоб залишитися на чолі Росії на довгі роки. І тепер, як бачимо, партія влади в Україні формується таким чином, щоб забезпечити спокійну, для нинішньої української правлячої еліти, спадкоємність.

Звичайно, це навряд чи може призвести до «європієзації» української політики. А результатом такого перебігу подій стане швидше її русифікація, із існуючим, однак, не дуже авторитетним президентом, партією влади, створеною з трьох не дуже впливових груп підтримки й Росією, яка буде поблажливо спостерігати за розвитком подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG