Доступність посилання

ТОП новини

Американський Фед може підняти відсоткові ставки, сигналізуючи кінець спаду


Американський Фед може підняти відсоткові ставки, сигналізуючи кінець спаду

Прага, 20 березня 2002 – Американський центральний банк попереджає інвесторів та споживачів, що вони мають підготуватися до вищих відсоткових ставок, якщо економіка і надалі зростатиме швидкими темпами. Цим, фактично, фінансова влада визнала, що один із найлегших спадів в історії американської економіки, закінчується.

У вівторок на засіданні ради Федеральної резервної системи США було вирішено залишити незмінними короткотермінові відсоткові ставки, що перебувають зараз на найнижчому рівні за останні чотири десятиліття. Таке рішення рада ухвалює уже вдруге цього року, в той час, як торік центральний банк Америки зменшив відсоткові ставки 11 разів.

Центральний банк також повідомив, що він не передбачає можливості подальшого послаблення економіки, і оглядачі вбачають у цьому підтвердження думки голови Федеральної Резервної Системи Алана Ґрінспена щодо того, що американська економіка виходить з рецесії. Також представники Федеральної Резервної Системи натякнули на можливість підвищення відсоткових ставок у майбутньому, якщо прогнози справдяться. На це повідомлення ринки відреагували незначним підвищенням курсу долара по відношенню до основних валют.

Кращі прогнози для американської економіки готують і економісти Міжнародного Валютного Фонду. Як повідомив британський щоденник Файненшиал Таймс, у проекті прогнозу Фонду на цей рік мовиться, що замість нецілого одного відсотка, американська економіка зросте на майже півтора відсотка. Ще сильніше зростання прогнозують дослідники у приватних банках Європи та Північної Америки. Вони передбачають, що цьогорічне зростання у Америці буде у межах від майже одного до майже трьох відсотків.

Таким чином, економісти з більшою впевненістю говорять тепер про те, що відродження американської економіки після однієї із найкоротших і найпоміркованіших рецесій буде швидким і потужним. Тим часом, нічого подібного не передбачається, для економік країн західної Європи. В Німеччині економіка перебуватиме у застої, у Франції та Італії зростання буде на рівні одного відсотка, і лише у Великій Британії воно наближатиметься до двох відсотків.

Економісти зауважують, що розрив в економічному розвитку Європи і Америки з часом збільшуватиметься, оскільки в Європі економіка балансуватиме між зростанням і спадом, в Америці, навпаки, прогноз говорить про пришвидшення розвитку до майже чотирьох відсотків наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG