Доступність посилання

ТОП новини

Чеські журналісти поставили оцінки роботі депутатів Парламенту. Тепер вся країна знає, як служили обранці своєму народові


Чеські журналісти поставили оцінки роботі депутатів Парламенту. Тепер вся країна знає, як служили обранці своєму народові

Прага, 19 березня 2002 - Давайте підрахуємо, - вирішили чеські журналісти. І пішли шляхом, котрий потребував лише одного – відкрити в Інтернеті сторіночку, що належить Парламентові Чеської Республіки і набратись терпеливості. А потім уже тільки рахувати: час засідань помножити на державні затрати і розділити на витрачені депутатами зусилля. Так ось, вдалось з’ясувати, що один з депутатів за 4 роки засідань виступив лише тричі, тільки раз узяв участь в роботі над новим законом і до того ж пропустив майже 14 відсотків засідань. Тобто, протягом 46 засідань цей депутат висловив усього близько тисячі слів. Враховуючи високі депутатські заробітки, це означає, що з кишені чеського платника податків народний обранець за кожне вимовлене слово в перерахунку на американські долари отримав майже 100 «зелених». І справді, говорити – срібло, а мовчати - золото.

Цей «слуга народу» отримав від чеських журналістів титул найпасивнішого депутата. До речі, високоповажаний обранець представляє в Парламенті правлячу соціально-демократичну партію.

Є й інші переможці. Наприклад, найчастіше на засіданнях був відсутній чеський прем’єр Мілош Земан, а людиною, котра за всі 4 роки засідань Парламенту не вийшла з жодною законодавчою пропозицією, є ніхто інший, як сам голова Парламенту Вацлав Клаус, тобто людина, що очолює головний законодавчий орган країни. Принаймні про це свідчить сувора мова статистики, яку проаналізували журналісти авторитетного празького часопису «Лідове новіни». А в цілому у списку найпасивніших законодавців переважають представники від чеської компартії, проте вони, як опозиційна політична партія, найактивніші у виступах. Депутати від правлячої соціально-демократичної партії відзначені за дисциплінованість, вони на засідання ходять, як на роботу чи майже так, як на роботу, тобто чи не щоденно. Депутати-прогульники захищаються тим, що часом робота на місцях, у тих районах, звідки вони були обрані, може дати більше користі. Можливо, це так і є, особливо, якщо порівняти цих народних обранців з тими дисциплінованими, завжди присутніми на засіданнях парламенту депутатами, котрі мовчки, без жодних зусиль відсиджують дорогий час.

Залишилось ще 2 засідання і нинішній парламент Чеської Республіки припинить свою роботу. Завдяки виставленим оцінкам чехи тепер добре знають, наскільки добросовісно виконували свою роботу ті, кому вони 4 роки тому віддали свої голоси. Наслідки проведеного журналістами аналізу докладно, з прізвищами як відмінників, так і «двійочників» були нещодавно оприлюднені в столичній пресі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG