Доступність посилання

ТОП новини

У Празі з дводенним візитом перебуває генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон


У Празі з дводенним візитом перебуває генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон

Прага, 20 березня 2002 - У Празі не приховують задоволення, що найбільший інтерес найвищих посадових осіб НАТО зараз зосереджується на Чеській Республіці. І це небезпідставно. Перший аргумент: Чеська Республіка є країною з уже трьохрічним стажем у НАТО. Саме цими днями разом з Польщею та Угорщиною країна відзначила цю ювілейну дату. Три останніх роки не минули марно, вони позначені помітним прагненням чеських політиків вивести національну армію на рівень потреб партнерів по НАТО, розпочати її реформування, передусім – професіоналізацію. За реформами уважно стежать, уже проведені зміни в роботі чеського Міністерства оборони не пройшли повз увагу і генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона, який дав їм належну оцінку. Високий керівник при цьому мав на увазі й те, що чеська армія першою з »новачків» практично включилась до акцій НАТО в боротьбі з міжнародним тероризмом. Цього тижня перша група чеських лікарів і медичних сестер відлетіла до Кабулу. Незабаром до них приєднаються дальші, в цілому йдеться про 200 військових медичних працівників з Чехії, котрі протягом 6-ти місяців в Афганістані піклуватимуться здоров’ям військ НАТО і місцевого цивільного населення. До боротьби з тероризмом включився також і чеський спеціальний підрозділ протихімічної оборони з міста Ліберец, який відбув до Кювейту.

Є й ще один важливий аргумент, чому генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон приїхав до Праги. Як відомо, чеська столиця була обрана місцем проведення чергового самміту НАТО, запланованого на листопад цього року. НАТОвське керівництво вибрало Прагу, а це, без сумніву, є свідоцтвом довір’я Альянсу до нових союзників. Йдеться і справді про подію надзвичайної політичної ваги. До Праги, за повідомленням Чеського телеграфного агентства, має прибути 2 з половиною тисячі гостей і близько трьох тисяч журналістів. На самміті серед найважливіших стоятимуть проблеми розширення НАТО, безпеки і боротьби з міжнародним тероризмом. У спеціальному інтерв’ю для празької газети »Лідове новіни» Джордж Робертсон особливо наголосив на потребі: »зберегти єдність Альянсу, зберегти цінності, котрі нас об’єднують і готувати збройні сили для їхньої оборони».

Протягом візиту генеральний секретар НАТО матиме зустрічі з чеським президентом Вацлавом Гавелом, прем’єром Мілошем Земаном, керівниками низки міністерств.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG