Доступність посилання

ТОП новини

Правляча коаліція у Сербії виступає за прискорене ухвалення у парламенті недавно підписаної угоди про перебудову сербсько-чорногорської держави


Правляча коаліція у Сербії виступає за прискорене ухвалення у парламенті недавно підписаної угоди про перебудову сербсько-чорногорської держави

Бєлград, 21 березня 2002 – Лідери сімнадцяти партій правлячої коаліції у Сербії звернулися до уряду з вимогою ухвалити угоду про перебудову Югославії й запропонувати парламентові, щоби її ухвалив за скороченою процедурою. Правляча коаліція, яка й півтора року після захоплення влади називається Демократичною опозицією, має необхідну більшість депутатів у парламенті. Проти перебудови держави виступають лише Мілошевичеві соціалісти та ультранаціоналісти самозванного воєводи Шешеля.

Першим прем’єр-міністром й одночасно главою держави, яка називатиметься Сербія і Чорногорія, буде теперішній прем’єр Чорногорії Филип Вуянович. Про це пише чорногорська газета “Вієсті” посилаючися на дипломатичні джерела. Газета стверджує, що ім’я майбутнього президента уточнено в додатку до угоди, якого окремо не підписувано.

Парламент Чорногорії обговорюватиме угоду на сесії у п’ятницю. Важко передбачити чи документ буде ухвалено, оскільки Ліберальна партія заявила про намір вийти з правлячої коаліції, у якій разом з нею є Демократична партія соціалістів президента Міла Дюкановича та Соціал-демократична партія. Соціал-демократи також сповіщають, що голосуватимуть проти ухвалення угоди. Дві згадані партії заявляють, що президент Дюканович вів переговори з Бєлградом без їхньої участі, а відкладенням референдуму про незалежність на три роки він фактично розірвав коаліційний договір. Ліберали й соціал-демократи виступають за термінове проголошення незалежності Чорногорії. Президентська партія запевняє громадян, що республіка вже стала незалежною державою та, що три роки до референдуму – це не вічність.

Тим часом ще тривають дебати щодо Основних положень про перебудову держави. Більшість політичних діячів у Сербії зазначає, що раз треба було покінчити з яловими компромісами та, що настав час щоби й Сербія стала незалежною. Протягом цілого двадцятого століття офіційний Бєлград виступав за Югославію під сербською гегемонією. Сербський міністр фінансів Божидар Дєлич відзначає, що Нацбанк Югославії наразі стане Національним банком Сербії, Союзна митна служба стане сербською і Сербія таким чином досягне економічної суверенності, не ховаючись більше за фікцією Югославії, яку останнім часом фінансовано лише з сербського бюджету.

Нагадаємо, що президент Югославії Воїслав Коштуніца кілька днів тому заявив, що подасть у відставку й покине політичну діяльність у разі відхилення угоди про перебудову держави. Хоча його вважали прихильником централізації, він після багатомісячних переговорів вирішив піти на поступки чорногорцям. Його опоненти зазначають, що це зроблено надто пізно. На їхню думку, йдеться про мертвонароджену державу, чи то співдружність, оскільки єдиним результатом компромісу між водою і вогнем є – безкорисний попіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG