Доступність посилання

ТОП новини

Щорічний звіт комітету захисту журналістів


Щорічний звіт комітету захисту журналістів

Прага, 26 березня 2002 – У вівторок Комітет захисту журналістів оприлюднив у Вашингтоні щорічний звіт, згідно з яким протягом минулого року у різних країнах світу вбито на понад третину більше журналістів під час виконання їхніх професійних обов’язків, ніж протягом 2000-го року.

У звіті Комітету захисту журналістів мовиться, що минулого року загинуло 37 журналістів, більшість з них були вбиті у країнах із тоталітарними режимами за свою професійну діяльність. Вісім із цього числа загинули в Афганістані. Проте, як підкреслюють автори звіту, більшість загиблих стали жертвами відплатних дій з боку режимів за критику й викриття злочинів, хабарництва та інших зловживань серед офіційних осіб і місцевих властей. У цьому контексті згадано зокрема Китай, Бангладеш, Таїланд і Югославію, а також Колумбію, яка залишається однією із найнебезпечніших країн для праці журналістів. Протягом року там вбито троє репортерів, які вели власне слідство у справі пов’язання офіційних осіб із наркомафією. Двоє радіожурналістів убито на Філіппінах і двоє в Таїланді.

Двоє журналістів загинули також у Сполучених Штатах, проте вони стали жертвами терористичних актів. Один з них загинув під час терористичної атаки на будинки Світового торговельного центру в Нью-Йорку, перебуваючи якраз в районі катастрофи, інший – фоторепортер загинув на Флориді, надихавшись антраксу, тобто бацили сибірки.

У звіті Комітету захисту журналістів сказано також, що низка режимів використали кампанію боротьби з тероризмом, щоб повести боротьбу зі свободою слова. Автори цього документу наводять також факти арештів та ув’язнень журналістів у різних країнах світу. Протягом минулого року це число зросло на 50 відсотків у порівнянні з 2000-им роком. Найбільше журналістів ув’язнено в Еритреї – 11 осіб, і в Непалі - 17, головно після терористичних актів у США 11 вересня минулого року. Однак, Китай залишається на першому місці за кількістю ув’язнених журналістів. Минулого року їх було заарештовано 35 осіб. Особливо жорстоких переслідувань журналісти зазнали у Зімбабве, де групу критично настроєних репортерів оголошено терористами й заарештовано.

Кожного року Комітет захисту журналістів називає також 10 найбільших ворогів засобів інформації. Цього року серед них і далі залишилися президенти Росії й України Путін і Кучма. До цього числа належать також китайський керівник Цзянь Цземін, іранський духовний лідер Хаменеї, ліберійський диктатор Тейлор, а також президент Зімбабве Муґабе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG