Доступність посилання

ТОП новини

Як раз нині, коли мільйони католиків усього світу готуються святкувати Пасху, католицька церква у Сполучених Штатах переживає скандал нечуваних масштабів


Як раз нині, коли мільйони католиків усього світу готуються святкувати Пасху, католицька церква у Сполучених Штатах переживає скандал нечуваних масштабів

Н’ю Йорк, 27 березня 2002 - Спливли на поверхню численні випадки, коли католицькі священики, які дають обітницю безшлюбності, сексуально розбещували дітей зі своєї пастви. Стало відомо також, що отці церкви замовчували злочини педофілів- пастирів. Щодня громадськість дізнається про нові випадки – у Бостоні, Лос-Анджелесі, Сент-Луїсі, Філадельфії, Палм-Біч, у Вашінгтоні, Портленді, Бріджпорті. За підрахунками журналу Тайм, приблизно 2 000 священиків звинувачуються у педофілії. Типовий приклад: священик Руді Кос розбестив 12-літнього Джея Лембергера, який застрелився, ледь доживши до двадцяти років. Коса судили й дали довічне ув'язнення. Так само розбестив хлопчика Еріка Паттерсона священик Роберт Ларсон. Хлопчик покінчив самогубством. У штаті Луізіана священик Гілберт Гот отримав 20 років тюрми за розбещування десятків дітей, яким присудили 18 мільйонів доларів відшкодування. Але суть скандалу не стільки у викритті злочинців-священиків, скільки у замовчуванні церквою цих злочинів. Лоренс Бретт, молодий священик католицької церкви у Стемфорді, штат Конектікут, розбещував 14-річного Френка Марттінеллі, олтарного хлопчика, який мріяв стати священиком. Бретт запевняв підлітка, що оральний секс є формою святого причастя. Це було 30 років тому. Мартінеллі не став священиком, але все життя був у депресії , втратив віру. Він потягнув до федерального суду отця Бретта та всю місцеву католицьку єпархію на чолі з єпископом Едвардом Еганом, який нині є кардиналом й архієпископом Нью-Йорка. І от, коли суд присудив Мартинеллі один мільйон доларів відшкодування, з'ясувалося, що церковні ієрархи знали про педофіла Бретта ще у 1964 році, але не доповіли юридичним органам і залишили його у священицькому сані, навіть після того, як сам Бретт покаявся у, за його словами “необережній” поведінці. Він і тепер священик, попри численні вимоги вигнати його з церкви.

Журнал Тайм пише, що “тисячі Френків Мартінеллі й отців Бреттів кидають тінь на римокатолицьку церкву так само, як заплямували її американські єпископи, що дозволяли цим ранам гноїтися упродовж років... Церква десятиріччями замовчувала аморальну, навіть злочинну зраду щодо власних дітей, але у наш час гласності такі речі не можуть залишатися таємницею”, - вважає Тайм.

Скандал уже дається взнаки. Останніми тижнями близько дванадцятьох католицьких священиків у Лос-Анджелесі без зайвого галасу було позбавлено сану. У Палм-Біч, Флорида, єпископ Ентоні О’Коннелл, глава католицької єпархії міста, змушений був піти у відставку, публічно покаявшись у педофілії, коли три колишніх семінаристи розповіли на сторінках “Нью-Йорк Таймс”, що у дитинстві їх розбещував О’Коннелл, який був ректором духовної семінарії. Вони судилися із семінарією й виграли.

У багатьох штатах закон вимагатиме від отців церкви доповідати прокуратурі про випадки розбещення малолітніх священиками. Тим часом, католицька громадськість вимагає відставки двох високих ієрархів, непрямо пов'язаних із скандалами – це нью-йоркський кардинал Еган і бостонський кардинал Лоу. Вірні також закликають до відкритого обговорення таких питань, як доцільність обітниці безшлюбності, можливість одруження священиків і висвячення жінок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG