Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: УДАРИМО “ЕКЗІТ ПОЛОМ” ПО ФАЛЬСИФІКАЦІЯХ


Четвертий парламент: УДАРИМО “ЕКЗІТ ПОЛОМ” ПО ФАЛЬСИФІКАЦІЯХ

Київ, 27 березня 2002 - Кілька соціологічних організацій України оголосили, що 31 березня проводитимуть так званий “екзіт-пол” (exit – “вихід”, poll – “опитування”). Це експрес-опитування у день виборів, коли інтерв‘юери опитують виборців, які щойно проголосували і виходять із виборчих дільниць.

Подібні дослідження виконують кілька функцій:

- прогноз результатів виборів, що дозволяє робити цікаві шоу у ніч після виборів, до підведення офіційних підсумків.

- Аналіз соціально-демографічних характеристик виборців, що взяли участь у голосуванні, а також особливостей різних блоків, партій та кандидатів.

- Здійснення громадського контролю за чесністю підведення підсумків виборів, що актуально для країн, які перебувають у процесі демократизації.



А от чи може exit poll бути певним засобом контролю на виборах пояснює директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто:

“Юридично, дані соціологічного дослідження не можуть бути основою... Хоча, вони можуть навести на сумні думки. Наприклад, дані дослідження, яке ми провели після референдуму, показали, що щонайменше в семи областях України дані референдуму були сфальсифіковані. В цілому різниці там біля 30%”.

Під час exit poll , буде опитано 18 тисяч осіб на 850 виборчих дільницях. Як запевняють його організатори, це дослідження буде анонімним, як щодо конкретної особи, так і щодо дільниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG